”Det är mitt fel att 96 människor dog”

Polischefen: Vi var alla chockade

Den polischef som var ansvarig vid läktarkatastrofen på Hillsborough Stadium den 15 april 1989 tar efter 26 år på sig katastrofen.

David Duckenfield medger enligt BBC att hans val att öppna en grind in till de överfulla läktarna var en direkt orsak till att 96 människor förlorade livet.

David Duckenfield.
David Duckenfield.

Det var under den sjätte dagen av Hillsborough-förhören i Cheshire som David Duckenfield erkände. Polischefen hade ansvaret vid FA-cupsemifinalen 1989 mellan Liverpool och Nottingham Forest som slutade i en av de största fotbollskatastroferna i historien.

”Vi var alla i chock”

96 människor kvävdes eller klämdes ihjäl när panik uppstod på de överfulla läktarna. Nu medger Duckenfield att det var hans beslut att öppna grindarna till tunneln upp till arenan när supportrar tryckte på för att försöka komma in till den utsålda matchen.

2000 människor strömmade in när grindarna öppnades vilket översvämmade läktarna på Hillsborough. På frågan om hans misslyckande att stänga tunneln var den direkta orsaken till att 96 människor dog svarade Duckenfield ”ja”, skriver BBC.

Var du inkompetent i din yrkesroll den dagen?

– Jag tror att det är en åsikt några skulle hålla med om.

Frös du helt enkelt?

– Det är en korrekt beskrivning att vi alla var i chock den dagen.

”Ångrar mest i livet”

David Duckenfield har tidigare förnekat att han drabbades av panik under katastrofen. Nu säger polischefen att han ”inte tänkte så den dagen” på grund av den press han var satt under på påståendet att ett barn av normal intelligens hade kunnat förutse vad som skulle hända om de 2000 supportrarna släpptes in i tunneln.

I ett förhör tidigare i mars erkände Duckenfield också att han ljög om att supportrarna skulle ha stormat grinden.

– Det är en av de saker som jag ångrar mest i hela mitt liv, sade han angående att han inte kunde bedöma konsekvenserna av att öppna grinden.

I över 20 års tid beskylldes Liverpoolsupportrarna för katastrofen men 2012 bad till sist Storbritanniens regering om ursäkt till de drabbade efter att 100 000 namnunderskrifter samlats in.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.