Gick back i cupen – på grund av schemat

FOTBOLL

Landskrona: ”Pengarna hade gjort gott i vår kassa”

Landskrona fick en drömlottning på förhand. Hammarby och AIK kunde ha blivit hemmamatcher och nästan en miljon in på kontot.

Men lotten gjorde att det ”bara” blev Kristianstad hemma och två övernattningar i Stockholm.

– Vi gick minus på svenska cupen. Jag hade gärna bytt med Kristianstad, det hade gjort gott i vår klubbkassa, säger Landskronas klubb- och sportchef Patrik Johansson.

Foto: Patrik Johansson.

För Landskrona BoIS blev årets svenska cupen-spel en missräkning. Både på plan – och utanför.

Laget fick på lotten att möta både AIK och Hammarby.

Problemet – lotten gjorde också att de mötena blev på bortaplan och två biljettintäkter hemma på Landskrona IP inför tusentals åskådare blev i stället ”bara” ett hemmamöte med Kristianstad – inför runt 200 personer.

– Det finns ett problem. Det är lite konstigt att en lott ska avgöra, medger Landskronas klubb- och sportchef Patrik Johansson.

Medan Kristianstad i samma grupp fick hemmamatch mot både Hammarby och AIK vilket gav stora biljettintäkter fick Landskrona precis motsatt effekt. Bortamöten med övernattning (som klubben får bekosta själv) och svenska cupen blev totalt sett en minusaffär för BoIS.

– Det är en jäkla skillnad. Jag hade gärna bytt plats med Kristianstad eller föredragit ett rättvisare system. Det är klart att man ställer sig frågan om det går att göra något annorlunda.

Vill se ändring

BoIS-bossen är dock osäker till hur utformningen ska ske. Att dela lika är en lösning, men det finns baksidor.

– Jag har ju svårt att se att Hammarby och AIK vill dela lika på biljettintäkterna då det är 10 000 Hammarbyfans och 50 Landskronasupportrar, så det finns nackdelar med alla förslag. Men jag hade ju gärna tjänat lite pengar på cupen.

Men klubben vill gärna se en förändring på formatet kring det ekonomiska och för diskussioner för att kunna ta upp problemet i framtiden. Kanske extra mycket då Landskrona brottats med ekonomiska bekymmer på slutet.

– Cupens utformning har gett en positiv effekt till intresset men det är klart att det är skillnad på att möta Hammarby hemma gentemot att möta Kristianstad när vi ändå är i samma grupp, säger Patrik Johansson.

För vilka klubbar tycker du att svenska cupen är till för?

– Det är klart att vi har svårt att hävda oss i ett gruppspel mot de större lagen och vi hade gärna tjänat lite mer pengar på cupen.

ARTIKELN HANDLAR OM