Falkenberg hänger kvar i allsvenskan

1 av 2

avErik Karlsson

FOTBOLL

Det kallades ett omöjligt uppdrag.

Men Henrik Larsson och hans Falkenberg spelar allsvensk fotboll även 2015.

– Det är svårt att ta in. Jag har vunnit det största som går att vinna, spelat VM och EM och vunnit titlar men det här är definitivt där uppe, säger en lycklig Henrik Larsson till C More.

Alla var överens, Henrik Larsson tog sig an ett omöjligt uppdrag när han tog över som tränare för allsvenska nykomlingen Falkenberg. Exempelvis tippade 14 av 15 rosa experter på uttåg (den 15:e, Erik Niva, trodde på kvalplats) i den "allsvenska bibeln".

– Det är en härlig utmaning och ett uppdrag jag inte tror är omöjligt, svarade Henrik Larsson skeptikerna då.

Och han fick rätt.

"Som Duncan Ferguson"

I den direkt avgörande matchen mot Mjällby öppnade man i ett stenhårt tempo och tryckte tillbaka bortalaget. Ett bortdömt mål och flera halvlägen radades upp första kvarten. Men det dröjde till 33:e minuten innan Anton Wedes inlägg förvaltades av nickspecialisten Dan Keat som knoppade in sitt fjärde mål med huvudet för året.

– Ja, det känns som jag blivit lite av en Duncan Ferguson, det är en riktigt bra boll av Anton som faller ner i huvudet på mig. Det var svårt att missa, säger målskytten i C More.

Lite nerv blev det när Mjällby kvitterade genom mål av Joel Enarsson men FFF höll i nödvändiga 1-1 och spelar därmed i allsvenskan även nästa år. På slutsignalen gav Henrik Larsson sina tränarkollegor långa omfamningar samtidigt som han knöt näven i en segergest.

"Försöker njuta"

– Jag försöker njuta av det här fantastiska ögonblicket. Det är en fantastisk resa, en fantastisk grupp att arbeta tillsammans med. Innan säsongen började pratade alla om att det var omöjligt och det vill jag tacka för, det har fungerat som en fantastisk motivationsfaktor för gruppen, säger Henrik Larsson och fortsätter:

– Det har varit en enorm resa för mig personligen. Vi har nog förvånat ett par experter.

Men han vill i vanlig blygsam anda inte ta på sig någon större ära:

– Jag har inte gjort det här. Spelarna har gjort det här själva. De vågar visa att de håller allsvensk klass, säger Henrik Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM