”Bäst – efter Zlatan”

avStefan Alfelt

FOTBOLL

Hareides hyllning av Rosenberg: Landslaget måste titta på honom

Storseger och utökad serieledning.

Malmö FF visar målform inför returmötet med ­Sparta Prag.

– Den svenska landslagsledningen måste absolut ­titta på Rosenberg, säger tränaren Åge Hareide.

Foto: Markus Rosenberg kom in direkt efter paus och prickade in 3–1. Målet var hans sjunde på 16 matcher – ett målfacit som fått tränaren Åge Hareide att lyfta på hatten.

Malmö FF är inne i en tuff period med många matcher på kort tid. Därför började spelare som Markus ­Rosenberg, Markus Halsti och Emil Forsberg på bänken borta mot Falkenbergs FF.

– Vi var tvungna att vila lite ben samtidigt som andra behövde matchning. Det var positivt att vi fick göra det i dag, säger Åge Hareide.

Efter en trög inledning och underläge så vann MFF till slut med 5–2.

– Vi måste öva oss på att göra mål och det var viktigt för självförtroendet att få ­göra fem stycken i dag. ­Fotboll är mycket psykologi och det gäller att ha de starkaste skallarna på onsdag, fortsätter norrmannen.

Då väntar returmötet med Sparta Prag i Champions League-kvalet.

Malmö förlorade med 4–2 nere i Tjeckien förra veckan och måste alltså vinna med minst 2–0 på hemmaplan.

Kom in efter paus

– Vi har mycket goda chanser att gå vidare. Får vi bara 1–0 i första halvlek så är jag säker på att vi klarar det. De vet att vi gjorde två mål på dem där nere och den typen av mål de gjorde på oss gör de inte igen, säger Åge Hareide, som hyllar Markus ­Rosenberg.

– En klasspelare i väldigt bra form. En fantastiskt fin spelare på alla sätt. Han kan gå på genombrott, hålla i bollen och han är stark och rutinerad.

Har Sverige någon bättre anfallare förutom Zlatan?

– Nej, jag tycker inte det. Den svenska landslagsledningen måste titta på ­Markus, absolut. Det finns ingen bättre vänsterytter heller (än Emil Forsberg), säger Hareide.

”Är nog för gammal”

Rosenberg kom in direkt efter paus vid ställningen 2–1 och prickade säkert in 3–1 och svarade sedan för två assist. Nu har han gjort sju mål och tio assist på 16 matcher i allsvenskan, men han har ­inte varit med i landslaget ­sedan EM 2012.

Har Hamrén hört av sig, Markus?

– Nej, jag är nog för ­gammal, haha. Jag har faktiskt inte tänkt på landslaget. Det här är ändå allsvenskan, det är en lägre division och det blir svårare ju äldre man blir. Men jag får ta ställning till det om han ringer, säger Rosenberg.

ARTIKELN HANDLAR OM