Borta bra – hemma bäst

FOTBOLL

Eric Dier kom hem och gör succé i Premier League – hans historia har fascinerat fotbolls-England

Han föddes i England, men vägen till Premier ­League blev annorlunda.

Eric Dier, 20, fick sin fotbollsfostran i Portugal.

Nu har han återvänt. Och efter två matcher är han Tottenhamfansens nye favorit.

När Tottenham spelade premiär för två veckor sedan borta mot West Ham riktades blickarna mot Mauricio Pochettino. Den nye tränaren har tagit över en klubb som bytt manager sju gånger sedan 2007.

Efter slutsignalen pratade alla om Eric Dier.

Engelsmannen startade som mittback i sin Premier League-debut, flyttades över till högerbacken när Spurs fick en spelare utvisad. På tilläggstid dök han upp i anfallsposition, kom fri och avgjorde matchen.

– Han är en ung spelare med stor potential och i dag var han hjälten, sa Pochettino om sitt nyförvärv.

Fick plats i Sportings akademi

För bara ett par månader sedan var det inte många som hade koll på Eric Dier, men efter en ny fullträff förra helgen mot QPR är han omtalad långt utanför Tottenhamkretsar.

Hans historia skiljer sig från de andra inhemska spelarna i Premier League.

Som sjuåring flyttade hans familj till Portugal när mamman, som arbetade inom cateringbranschen, fick jobb inför fotbolls-EM 2004. Eric Dier gick i en engelskspråkig skola och rekommenderades till storklubben Sporting av sin gymnastiklärare. Idrott låg nära till hands. Pappa Jeremy var före detta tennisproffs och morfar Ted Croker sekreterare i FA åren 1973–89.

Eric Dier var 14 år när han fick plats i Sportings ansedda akademi, känd för att ha ­fostrat stjärnor som Luis ­Figo, Cristiano Ronaldo och Nani. Engelsmannen var lagkapten i alla ­ungdomslagen förutom U19.

Hans framfart gav eko på hemma­plan. Redan 2010 medverkade han i en reklamkampanj av Umbro där han poserade bredvid spelare som Joe Hart, Wayne Rooney, Jack Wilshere och Theo Walcott. Bilden skulle symbolisera Englands framtidsnamn.

Storklubbarna ville ha honom

När Eric Dier blev uttagen i de engelska juniorlandslagen började storklubbarna visa intresse. Arsenal, Liverpool och Manchester United, klubben som han supportade som ung grabb, ryckte i försvararen. Men han valde att stanna i Portugal, även när familjen återvände till England 2010. Anledningen var att han bedömde att vägen upp till seniorlaget var tuffare i England där klubbarna har så många utländska spelare.

I stället stannade Dier i Portugal. Efter ett år på lån i Evertons akademi 2011 var han redo för ligadebut för Sporting i november 2012.

När Tottenham lade ett bud i somras och lockade med ett femårskontrakt var det ett enkelt val.

– Jag vill testa mig mot de allra bästa och Premier League är vad jag drömmer om, har han sagt.

Jämfördes med Beckenbauer

Det hade varit naturligt om Eric Dier hade behövt en anpassningsperiod, men starten har överträffat alla förväntningar. Segermål och storspel i debutmatchen mot West Ham följdes upp av ytterligare en fin insats och mål mot Queens Park Rangers.

– Jag var bara så glad över att få spela. Att toppa det med att göra mål… jag kunde aldrig föreställa mig det, sa han efter debuten.

Eric Dier har liknats vid John Terry. I Portugal gick en ungdomstränare så långt som att jämföra honom med Franz Beckenbauer. Själv har Dier kallat sig en ”Rio Ferdinand-typ”. Han har sannerligen liknande egenskaper tack vare sin storlek och sitt lugn med bollen vid fötterna.

’Blir mer komplett’

Svenska ungdomsspelare som väljer att flytta utomlands och bli proffs är vanligt förekommande. I England är det mer sällsynt.

Nästan alla Premier League-klubbar har sin egen akademi och efter att Fotbollförbundet (FA) lanserade sin Elite Player Performance Plan 2012 har hundratals miljoner kronor satsats på att förbättra talangutvecklingen.

– De flesta ser ingen anledning att flytta eftersom Premier League är den bästa ligan i världen, sa Eric Dier till BBC tidigare.

Därför har hans historia fascinerat fotbolls-England. Hans exempel visar att det är möjligt att gå andra vägar för att nå spel i Premier League.

Förbundskapten Roy Hodgson menar att unga spelare skulle gynnas av att spela utanför de brittiska öarna.

– Det skulle inte skada att flytta utomlands. Frågar du mig vore det bättre för vissa av våra spelare att spela i bra lag i andra ligor i stället för att värma bänken (i Premier League).

Eric Dier håller med om att utlandsäventyret gett honom en bättre plattform.

– Fotbollsmässigt är det fantastiskt att komma ut och spela utomlands. Jag anser att du blir mer komplett som spelare.

– Den engelska drivkraften, den portugisiska tekniken, deras bolltrygghet – jag tror att det är en bra mix.

Källor: Football Focus, Daily Mail, FA:s officiella hemsida, The Guardian, The Telegraph, Tottenhams officiella hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM