Fotboll

Dödstalet ökar i kritiserat VM-bygge

FOTBOLL

Fattiga människor från hela världen – bland annat Nordkorea – jobbar under slavliknande förhållanden.
1400 byggarbetare har redan dött.
Allt för att färdigställa arenorna till VM i Qatar 2022.

Fifa tog det kontroversiella beslutet att låta Qatar arrangera fotbolls-VM 2022. Sedan dess har skandalerna avlöst varandra. Internationella fackliga organisationer publicerar nu uppgifter om att drygt 1400 gästarbetare dött under byggandet av de nya arenorna. Upp till 4000 arbetare väntas mista livet fram till 2022 om de omänskliga förhållandena på arbetsplatserna tillåts fortsätta.
– Det har inte hänt just något alls, det går väldigt, väldigt sakta, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, som besökt arbetarna i Qatar, till TT.

Nordkoreanska gästarbetare

Gästarbetarna kommer från hela världen. The Guardian avslöjade under fredagen att tusentals byggjobbare skickats från regimen i Nordkorea för att konstruera VM-arenor i Qatar. Tidningen beskriver samarbetet mellan Qatar och Nordkorea som ett "statsfinansierat slaveri". De nordkoreanska arbetarna tjänar i princip ingenting under sina tre år i landet, och har precis som övriga gästarbetare ingen möjlighet att lämna Qatar om de skulle vilja det. Det finns nämligen regler som förbjuder arbetare att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Utöver Nordkorea kommer många av arbetarna från Nepal, Bangladesh, Indien och Filippinerna.

TT

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!