”En glad och härlig kille som älskade fotboll”

Fotbollssverige hedrar avlidne Labinot Harbuzi

Under torsdagen avled Labinot Harbuzi, endast 32 år gammal.

Nu hedras den förre U21-landslagsspelaren av fotbollssverige.

– Väldigt, väldigt tragiskt. En glad och härlig kille som verkligen älskade att spela fotboll, säger hans förre tränare Roland Nilsson till Sportbladet.

Det var under torsdagen som 32-årige Labinot Harbuzi föll ihop i sitt hem. Trots hjärt- och lungräddning gick hans liv inte att rädda.

Den tragiska nyheten har sänt chockvågor genom fotbollssverige. Den förre U21- och Malmö FF-spelaren hedras nu stort på sociala medier.

”Padel igår och allt var bra, så orättvist vila i frid min vän” skriver Pawel Cibicki, numera i Molde på lån från Leeds, på sin Twitter.

Nilsson: ”Alltid glad”

Harbuzis förre tränare i MFF, Roland Nilsson, numera förbundskapten för U21-landslaget, blir bestört när han får beskedet.

– Det känns jättetragiskt att höra. För mig har han alltid varit en positiv kille som alltid var glad, framför allt över att få spela fotboll, säger Nilsson.

– Tyvärr har han haft skadeproblem och bitar som har gjort att han inte har kunnat göra det fullt ut men när jag var där (I MFF) så fick vi ordning på det och han tog steget utomlands.

Efter några år i Turkiet, Syrianska, Prespa Birlik och slutligen malaysiska Melaka United avslutade Harbuzi karriären 2016.

– Han skadade sig tidigt i karriären och det är klart att det då blir svårt, det är viktigt med kontinuitet. Det var problemet, säger Roland Nilsson och avslutar:

– Alla tankarna går till hans familj.

”Låg ett par år före oss”

AIK-försvararen Per Karlsson var lagkamrat med Labinot Harbuzi i U21-landslaget.

– Fy fan vad tragiskt. En så ung kille, säger Karlsson som är jämnårig med Harbuzi.

Karlsson beskriver honom som en spelare med oerhört hög potential.

– Labinot var en fantastiskt duktig fotbollsspelare, en stor talang som låg ett par år före oss andra och som vi alla trodde skulle bli en stor spelare. Men hans karriär blev inte spikrak, säger Per Karlsson.

– Det är otroligt tråkiga nyheter.

Robin Söder, IFK Göteborg, minns främst U21-EM på hemmaplan 2009, då Sverige tog sig till semifinal.

– Det var en bra kille, men vi spelade bara ihop under några intensiva veckor. Det är tragiskt när något sådant här händer en så ung person, säger Söder.

– Jag tänker på hans familj. Det måste vara fruktansvärt.

Bjärsmyr: ”Outstanding”

Lagkapten för det framgångsrika U21-landslaget var Mattias Bjärsmyr och han stötte på Harbuzi första gången när de båda var med vid elitpojklägret i Halmstad som 15-åringar.

– Han var helt outstanding där. Det är sällan det skiljer så enormt mycket mellan de bästa spelarna, men han var klasser bättre än oss andra. Det var världsklubbar på plats för att titta på honom, säger Bjärsmyr.

– Vi spelade ihop sedan i U17-, U19- och efter ett tag kom han med i U21-landslaget också. Hans sämre fot var så mycket bättre än våra andras bästa fot. En otrolig talang, säger Bjärsmyr numera i turkiska Sivasspor.

– Jag kom precis in från träningen och jag är lika chockad som alla andra. Det är väldigt, väldigt tragiskt.

Landslagschefen: ”Fruktansvärt”

I kväll spelar landslaget mot Ryssland i Nations League och när Sportbladet når landslagschefen Stefan Pettersson hade han inte hört nyheten.

– Det är fruktansvärt tragiskt, så beklagligt för nära och kära, säger han.

Nu ska Stefan Pettersson sätta sig ner med ledarstaben och diskutera om laget ska hedra Harbuzi på något sätt under kvällen.

– Jag vill inte säga något om det redan nu, men det här handlar inte om oss. Det är hans familj och nära och kära som är viktiga nu, säger landslagschefen.

Roland Nilsson
Roland Nilsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.