Reserven imponerade i landslagsdebuten

Sverige spelade oavgjort mot Sydafrika

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TORBJRÖN SELANDER / BILDBYRÅN

Det blev en chansfattig och mållös första landskamp för Sverige under mästerskapsåret.

Peter Gerhardsson tar ändå med sig några ljusglimtar från mötet med Sydafrika.

– Sen kan man inte trolla fram en form på tio dagar, säger förbundskaptenen.

På plussidan: Magdalena Erikssons ledaregenskaper och det defensiva spelet överlag.

I övrigt konstaterar förbundskapten Peter Gerhardsson att landslaget har en del att slipa på inför VM i sommar. Årets första landskamp mot Sydafrika i Kapstaden slutade 0–0 efter en relativt chansfattig tillställning.

– Det handlar inte om att skylla ifrån sig, men första matchen brukar se ut så här. Fysiskt orkar vi men de tekniska delarna sitter inte riktigt, säger Gerhardsson och menar vidare att det märktes att Chelsea-duon Jonna Andersson och Magdalena Eriksson var två av få i truppen som redan har hunnit inleda säsongen i sitt klubblag.

– Nu vill man se matchen en gång till, men spontant såg ”Magda” jättebra ut både offensivt och defensivt. Visade karaktär och var en riktig ledare på planen.

I startelvan ingick två debutanter, målvakten Cajsa Andersson och Julia Zigiotti Olme. Dessutom fick reserven Madelen Janogy hoppa in i den andra halvleken, varpå Sverige fick en del tryck mot det sydafrikanska målet.

– Det är en spelartyp som är intressant med tanke på att hon är bra i en mot en situationer, stark och fysisk i sitt spel, säger Gerhardsson. 

– Nu fick hon komma in och bidrog till att vi fick några lägen mot slutet och för att vara första gången som hon är med har hon varit bra på alla sätt och vis. 

Foto: Bildbyrån

Lugnar angående Seger

Redan i paus byttes Caroline Seger ut. Anledningen var att lagkaptenen hade åkt på en smäll i slutet av den första halvleken, men Peter Gerhardsson kommer med lugnande besked:

– Jag pratade med henne precis, det ska inte vara någon fara med henne. Det var främst av säkerhetsskäl som hon plockades av lite tidigare, vi hade ändå planerat att hon inte skulle spela hela matchen. 

Januarilägret beskriver han som lyckat och en bra start på ett år som förhoppningsvis ska kryddas med en mästerskapsframgång. En annan spaning är att damfotbollen är på tydlig frammarsch även i Sydafrika. 

– De har tagit riktigt stora steg jämfört med förra gången vi möttes. Inom 5-10 år kommer det hända mycket inom damfotbollen som kommer göra att vi måste vidareutveckla oss ännu mer för att hänga med, säger Peter Gerhardsson.

Foto: Bildbyrån
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN