Allsvenskan 2004 är tyvärr undermålig kvalitetsmässigt

FOTBOLL

LANDSKRONA

Jag har sett alldeles för många nollor i årets allsvenska.

Gårdagens dubbelnolla på IP i Landskrona berodde visserligen helt och hållet berodde på Jonas Sandqvists fenomenala målvaktsspel, men det är inte 0-0-matcher vi vill se.

Jag såg 63 allsvenska matcher live i fjol. Tre av dem slutade 0-0.

I år har jag hittills sett 26, varav fyra slutat utan mål.

Allsvenskan 2004 är redan århundradets mesta 0-0-år - och då återstår 14 omgångar.

Alla dubbelnollor har inte berott på fantastiska målvakter. Allsvenskan 2004 är tyvärr undermålig kvalitetsmässigt sett.

Att det görs få mål är inte automatiskt ett bevis för att allsvenskans svaghet eftersom vinnande lag oftast är de som släpper in minst mål. Men när så gott som alla lag har kramp framför motståndarnas mål är något allvarligt fel.

Tror inte på talangerna

Sveriges 14 bästa fotbollslag producerar alldeles för få egna effektiva målskyttar. Allvarligare ändå är att allsvenskarna inte verkar tro att det finns unga talanger att finna i svenska klubbar på lägre nivå.

Så fort som någon allsvensk klubb idag får minsta problem söker man sig ut i världen för att hitta ersättare, vilket naturligtvis blir rena chansningar.

Landskrona har köpt in en norrman som knappast någon i Sverige överhuvudtaget har hört talas om tidigare. Man kan för Bois del bara hoppas att han blir ett vassare nyförvärv än den kanadensare från Benfica som pajade ihop fysiskt efter fyra träningspass.

Övertro på rutin

MFF har alltid i alla år tagit fram egna anfallstalanger eller hittat dem i småklubbsvärlden i och runt Malmö.

Men nu när anfallsspelet kärvar vågar man inte tro på sina egna förmågor.

En brasse med artistnamnet Gelson är på väg att kontrakteras trots att han varken övertygat helt på träning eller i en B-lagsmatch.

Övertron på rutin, eller vad det är man söker hos spelare som representerat lag i andra länder utan att man satt djupare spår i fotbollshistorien, är nästan pinsam.

Allsvenskans ledare är fixerade vid snabba resultat.

Man vågar inte lita till den intuition och det tålamod som tidigare gett så bra resultat både för lagen och svensk fotbolls utveckling.

Igår besegrade Jonas Sandqvists blixtrande reflexer allsvenskans snabbaste fötter.

Lasse Nilsson sprang loss två gånger i lägen där han som allsvenskans bäste svenske anfallare borde ha gjort åtminstone ett mål.

Men bägge gångerna fick Sandqvist en hand på bollen tack vare makalöst snabb reaktionsförmåga.

Fotbollsprestationer av allra högsta klass men som Markoolio sjunger - det är mål vi vill ha.

0-0-spöket

ARTIKELN HANDLAR OM