Bekräftat: Hareide lämnar Malmö FF

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Pekas ut som ny landslagstränare - se presskonferensen med Hareide

1 av 3

Åge Hareide lämnar Malmö FF.

Klubben bekräftar i ett pressmeddelande att tränaren sagt upp sig.

– Beslutet kom när jag visste att vi var tvungna att börja om jobbet, säger 62-åringen.

Ett SM-guld och två raka gruppspel i Champions League. Men nu är Åge Hareides tid som Malmö FF-tränare över.

”Kommer inte träna oss”

– Jag har fått besked av Åge att han inte kommer att träna oss nästa år. Vi har haft indikationer på det en tid så processen att hitta en ny huvudtränare är igång, säger sportchef Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

Hareide kom till Malmö FF 2014 sedan guldtränaren Rikard Norling sagt upp sig. Norrmannen fördes sedan MFF till gruppspelet i Champions League samma år innan SM-guldet försvarades och ett nytt CL-äventyr säkrades.

Då nådde MFF återigen gruppspelet där de just nu ligger sist men kan ordna spel i Europa League om de lyckas skrälla på bortaplan mot Real Madrid i den sista matchen. Årets allsvenska säsong slutade samtidigt i en besvikelse när den regerande mästaren bara kom på femte plats.

– Jag tackar föreningen för två fantastiskt fina år. Tack till spelare, min stab, alla anställda och tack för allt stöd från alla supportrar. Det har varit en fantastisk tid, säger Åge Hareide.

Inte tagit beslut om Danmark

På en presskonferens vid lunchtid utvecklade Hareide sin motivering.

– Jag visste när vi inte kvalificerade oss för Europa att vi skulle vara tvungna att börja om. Beslutet kom när jag visste att vi var tvungna att börja om jobbet. Jag såg framför mig att det skulle krävas tre år för att vara där Malmö var i fjol när jag tog över. Ett bra lag och en bra trupp som varit tillsammans en period.

Hareide har en tid pekats ut som huvudkandidat till att ta över Danmarks landslag efter Morten Olsen. Det ville 62-åringen inte bekräfta på presskonferensen.

– Vad som eventuellt blir min arbetsgivare måste de som blir min arbetsgivare svara på. Jag är en av tre, fyra kandidater. Vi har pratat med varandra och det är ett intressant jobb. De ska återkomma.

– Jag har hela tiden sagt att jag inte kommer ta något beslut innan Madrid-matchen (8 december) och det står jag för fortfarande.

Sportbladets profiler: HAN borde ta över

Genomgång av alla allsvenska lag – så behöver de värva!

ARTIKELN HANDLAR OM