Manchester United

Fansen tröttnade – nu är de vinnarna

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Fergusons skräck: Den tredje Manchester-klubben

Det ekar nya sånger över Manchester.

De hörs över hela världen.

Den 29 maj finns budskapet i stål och betong.

Passion kan vara mer värt än pengar.

Samtidigt som Uniteds ägare diskuterar att sälja namnet på Old Trafford för 258 miljoner kronor växer en annan arena fram elva kilometer bort i Manchester. Den heter Broadhurst Park, kommer bara ha plats för 5000 åskådare och kostade inte mer än 70 miljoner kronor. Men dess symbolvärde går inte att mäta i pengar.

”Man Utd älskar inte mig”

För tio år sedan klev amerikanska Glazer-familjen in och köpte hela Manchester United. De finansierade köpet genom att belåna själva klubben och skickade United ner i en skuldfälla på 6,8 miljarder kronor. Reaktionerna och protesterna var omedelbara.

En stor grupp av fans kände inte längre igen sig i den engelska klubben. De älskade fortfarande Manchester United men de hade tröttnat. Som en supporter i dag beskriver det för BBC.

– Jag älskar Manchester United. Jag älskar klubben av hela mitt hjärta. Men du kan inte kasta pengar på någon som inte älskar dig.

Manchester United har fortsatt att vinna titlar under sitt amerikanska styre men hela klubben har samtidigt förändrats. I dag består publiken till stor del av turister eller förmögna engelsmän. Hela Premier League-säsongen har ramats in av protester mot biljettpriser och allt tystare arenor.

”Alla våra supportrar är ägare”

När Broadhurst Park invigs den 29 maj kommer det vara allt annat än tyst. På läktarna kommer de vanliga banderollerna hänga med budskap som ”FC United songs of freedom”, ”Vi menar allvar – eftersom det är vårt” och ”Det är inte bara fotboll – det är en livsstil”.

Då spelar FC United sin första hemmamatch någonsin på sin första egna arena. Detta bara veckor efter att klubben i dagarna säkrade uppflyttning till Conference North – den engelska sjättedivisionen.

Men FC United är inte som vilken annan gärdsgårdsklubb som helst. När Glazers tog över Manchester United för tio år sedan valde en grupp supportrar att vända klubben ryggen. Tillsammans startade de istället FC United som en reaktion på hela den professionella fotbollens utveckling.

Tio år senare har de flyttats upp fyra divisioner, snittar över 2000 åskådare per hemmamatch och är nu bara två steg från det professionella ligasystemet i England.

– Vad vi ville visa folk är att det finns ett alternativ. Det är det vi bygger här. Varför ska inte fotbollsklubbar ägas av sina supportrar? Alla våra 4 000 medlemmar är ägare. Oavsett hur mycket pengar de puttar in har alla en röst var. Vi vill bygga något som verkligen är rotat i Manchester Uniteds fotbollsklubb men som sätter supportrarna och samhället i hjärtat av allt vi gör, säger vd:n Andy Walsh.

Ferguson: Det är sorgligt

Beslutet var dock långt ifrån okontroversiellt. Andra grupper av fans såg FC United som svikare och 2010 gick till och med Uniteds legendariske manager Sir Alex Ferguson ut i en rasande attack mot den lilla klubben. När Ferguson sammanfattade säsongen i Uniteds officiella skrivelse, efter en andraplats i ligan och seger i Ligacupen, ägnade skotten flera stycken åt FC United.

”Det gör mig ledsen. Det är sorgligt men jag undrar hur stora United-supportrar de egentligen är? I mina ögon vill de synas själva snarare än att säga att 'i slutändan har klubben tagit ett stort beslut och vi kommer stå bakom dem'. Det handlar mer om dem än om oss”, skrev Fegruson.

Tio år efter grundandet kan dock ingen beskriva FC United som någonting annat än en framgångssaga. Skulle någon säga något annat är det bara peka på Broadhurst Park på Lightbowne Road i Manchester som ett tydligt bevis i stål och betong.

– Ingen annan fotbollsklubb har gjort det här. Ingen annan supportergrupp har någonsin gjort det här. Att starta en klubb från noll och bygga en arena som den här är ett bevis på styrkan i vår ägarmodell, säger Andy Walsh och fortsätter:

– Att bygga en arena för 5,5 miljoner pund (70 miljoner kronor) som inte bara kommer hysa vårt förstalag utan vårt damlag, ungdomslag, lokala juniorklubbar och erbjuda lokaler för träning, utbildning och möten för folket i hela Manchester är en otrolig bedrift.

”Har bevisat att fansen klarar det själva”

Om några år hoppas FC United ta steget in på den riktigt stora professionella scenen i brittisk fotboll. Men för de 2000 supportrar som varje vecka vallfärdar till arenan är en seger redan vunnen.

De har inte fått vara med och fira någon av sitt älskade Manchester Uniteds titlar de senaste tio åren men de har bevisat för världen att passionen fortfarande kan vara lika stark som pengarna.

– Vi får hela tiden höra att vi fotbollssupportrar inte ska bry oss om hur klubbarna styrs – lämna det till andra som vet bättre än oss. Men vi har bevisat här att vi klarar oss alldeles utmärkt själva. Att fotbollsfans kan och ska ha en röst i hur sporten styrs, säger Walsh.

Sir Alex Ferguson lär knappast komma på invigningen av Broadhurst Park den 29 maj. Men det finns andra som är stolta över att kunna närvara.

På andra sidan planen kommer portugisiska jätteklubben Benfica att stå. Trots 33 ligatitlar och två segrar i Europacupen säger sig akademichefen Jorge Carneiro känna en koppling till FC United då även Benfica är ägt av sina medlemmar.

– Lissabon och Manchester är städer som älskar fotboll och sina idoler. Trots att FC United är en ung klubb inom den engelska idrottshistorien så är det en stor ära för SL Benfica att närvara med vårt b-lag på Uniteds arena Broadhurst Park. Vi hoppas att FC United de kommande åren kan bygga en väg till framgång som kan förvandla dem från att vara en storstadsklubb till att bli en ledande klubb i världen. Precis som Benfica för nästan 111 år sedan.

Kommer se banderollerna

Om Sir Alex Ferguson mot förmodan svänger förbi på Lightbowne Road kommer han att se banderollerna inne på Broadhurst Park. Han kommer att se 5000 vilda åskådare. Han kommer att se jätteklubben SL Benfica på plats i Manchester för att varken möta United eller City. Han kommer att se halsdukarna i grönt och guld som används som protestfärger mot Glazer-familjen.

Stannar han till, gläntar lite på fönsterrutan och släpper in ljudet från den nya arenan kommer han dessutom höra orden eka i sin Chevrolet:

”This is our club, belongs to you and me
We're United, United FC
We may never go home
But we'll never feel down
When we build our own ground”.

Källor: BBC, Telegraph, Sky Sports, Manchester Evening News, fc-utd.co.uk.

RANKNING: De har Englands bästa supportrar

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Manchester United

Alex Ferguson

Premier League