14 års väntan kan vara över

FOTBOLL

Pengarna, publiken & Prahl gör att MFF drömmer om guld igen

MALMÖ

Det är 14 år sen senast. Fjorton långa år då MFF inte har vunnit ett skvatt. Tacka fasen för att det är fotbollsfeber i Malmö nu när guldvittringen doftar starkare än den gjort på väldigt länge.

Jag minns i vintras hur vi stod ett gäng journalister runt Tom Prahl på en usel träningsplan intill Ikea. MFF hade just förlorat sista träningsmatchen mot Landskrona och en av mina kolleger frågade Prahl hur MFF borde ligga till i förhandstipsen inför allsvenskan.

- Ungefär där han har placerat oss, sa Prahl och nickade mot mig.

Jag hade då hade rankat MFF som det sämsta av alla de allsvenska lagen. Efter att ha sett de flesta spela i La Mangas träningsturneringar kändes det logiskt.

För tidigt för guldtips

Prahl var inte på något vis sur över min ranking. Även om han såklart inom sig visste vad som behövdes göras och som bäst planerade hur han skulle få lagbygget att fungera i den riktning han ville.

Det som Tom Prahl har gjort i år är mycket imponerande. Låt vara att skadeproblem hjälpte honom att få in Peter Ijeh tidigare än beräknat i startelvan och att det fortfarande är så tidigt i den rekordjämna serien att det nästan är löjligt att ens försöka tippa vem som blir slutsegrare.

Så låt oss därför utan inbördes ranking nöja oss med att i stället titta på vilka faktorer som talar för att Malmö FF är ett möjligt guldlag:

Tom Prahl

Tränarens roll är ofta övervärderad men det som en tränare kan göra - att skänka trygghet till en hel trupp - behärskar Prahl till fulländning.

Spelarna litar på honom och hans kunnande till hundra procent. Lågmäld men bestämd utstrålar han en enorm vinnarekänsla.

Anfallet

Peter Ijeh och Niklas Skoog är en fantastisk anfallsduo som just nu spelar med ett överlägset självförtroende.

Dessutom visade Andreas Yngvesson - när han mot Göteborg fick spela i den anfallsroll han trivs bäst i - att han också är en av seriens vassaste spjutspetsar.

Målvakterna

Att Mattias Asper skulle få stå trots att Lee Baxter varit bra är trots allt logiskt. Man köper inte hem en målvakt med Aspers potential om man inte vill att han ska bli en stabiliserande trygghetsfaktor längst bak.

Tråkigt för Baxter som än en gång tvingas förbli ett starkt reservkapital.

Bredden

Lönepengarna tickar iväg långt fortare än någon i MFF-ledningen önskar men samtidigt som det inte gått att sälja iväg överflödet har konkurrensen spetsat till truppen.

Kvaliteten på startelvan har höjts och i dag är MFF nästan helt okänsligt för skador och avstängningar.

Fansen

Det är roligt att spela fotboll i MFF igen.

Så var det faktiskt inte under en rad av år då klubben fastnat i sin historiska storhet.

Nu är det fest på Stadion

Då skulle spelarna vara jävligt glada för att de fick dra på sig en ljusblå tröja och på läktarna gäspade man åt såväl framgång som bottennapp.

I dag är det fest och engagemang varje gång på Malmö stadion och det påverkar spelarna mer än man skulle kunna tro.

Ekonomin

Zlatanmiljonerna har gett klubbdirektören Hasse Borg en handlingsfrihet som han lyckats att förvalta väl. MFF är åter med och hugger när det dyker upp intressanta möjligheter och man agerar snabbt och effektivt.

Framtiden

MFF har byggt upp ett nätverk av sponsorer som tror på både föreningen och regionen. Som under alla år då MFF varit som bäst jämställs åter klubben med framtidstron för regionen.

MFF i dag är lika viktigt som Öresundsbron för Malmö. Om bara finansmarknaden stabiliseras en aning finns det möjligheter till en Champions Leaguesatsning som kanske aldrig tidigare har setts i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM