Andreas passar - i papparollen

FOTBOLL

Dottern Ebba först att gratulera: Hon har inte fått ge mig en segerkram förut

Tre mål, tre poäng och en treåring - alla hade samma pappa på Råsunda i går:

Andreas Andersson, 28.

- Hon har ju inte fått ge mig en segerkram förut", sa han om dottern Ebba.

Foto: DU ÄR BÄST, PAPPA! Ja, det tyckte både juryn som delade ut priset till matchens lirare och Andreas Anderssons dotter Ebba.

Direkt efter slutsignalen lyckades Ebba Andersson, 3, med vad IFK Göteborgs försvar misslyckades med under 90 minuter. Hon fick grepp om Andreas Andersson.

- Jag vet inte om hon fattar riktigt om vi vinner eller förlorar, hon gillar mest att vänta på slutsignalen så hon får springa in, säger Andreas.

Själv förstod han exakt vad som hänt.

Första hemmasegern

AIK vann för första gången i år en hemmamatch i allsvenskan, och de gjorde det mot Andreas förra klubb.

- Skönt. Jag har inte varit med och slagit dem förut, så det var på tiden, säger han.

Sebastian Henriksson sköt i stolpen för Blåvitt efter tio minuter, men sedan var det AIK:s show. Och Andreas Anderssons.

Så här gick den till:

1-0: Krister Nordin slår en lång djupledsboll, Andreas Andersson nickskarvar den till Daniel Hoch, som hinner fram mellan Magnus Erlingmark och Mikael Sandklef. Skottet satt lågt vid högra stolpen, och i solar plexus på IFK Göteborgs vacklande självtillit.

Blixtsnabb kontring

2-0: AIK ställer om blixtsnabbt efter en IFK-hörna. Uppspelet går via Andreas Andersson, som släpper bollen till Stefan Ishizaki. Ishizaki skär in och får läge för ett vänsterskott förbi Mikael Sandklef. Bollen sitter i vänstra hörnet.

3-0: Andreas Andersson driver bollen in mot Blåvitt straffområde, och skjuter ett lågt högerskott som hittar in framför Bengt Andersson. Magnus Erlingmark fryser fast i gräset, och Daniel Hoch hugger, rundar Bengt Andersson och rullar in det matchdödande målet.

AIK skapade en handfull bra chanser, tog tillvara på tre - och var det enda lag som såg ut som ett allsvenskt topplag.

Snart kan de vara det också.

- Tabellen har inte sett bra ut, med oss på plats åtta-elva någonting. Men det handlar enbart om psykologi, om självförtroende. Det här var en perfekt match för oss, säger AIK-tränaren Dusan Uhrin.

"Jäkligt viktigt"

Andreas Andersson håller med.

- Det var jäkligt viktigt för oss, vi måste börja plocka trepoängare nu. En pinne i dag hade gjort att vi hamnat ännu längre efter, säger han.

Slutbilden var övertydlig, med utslagna blåvita spelare och AIK:are som hade kramkalas med sina barn.

- Mest är jag lättad, väldigt lättad. Självklart är jag glad också, det var på tiden att vi vann hemma nu efter sex matcher, säger Andreas Andersson.

På andra sidan Råsunda lät allt så annorlunda.

- Inga spelare mår bra av att förlora. Det är inget fel på våra spelare, de är bra. De har bara tappat självförtroendet, säger IFK-tränaren Stefan Lundin.

"Vi kommer stiga"

Under den avslutande halvtimman öste IFK Göteborg på, och hade flera klara chanser att reducera. Ibland stod Daniel Andersson i vägen, ibland den egna inkompetensen. AIK höll nollan, och det finns flera skäl att tro att det har vänt för en av guldfavoriterna.

Ett av skälen säger så här:

- Nu kommer vi att stiga ännu mer som lag. Ingenting är omöjligt.

Sedan åkte Andreas Andersson hem till villan i Stocksund.

Och nya segerkramar.

AIK-hjälten om sina tre målpass

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM