Wagner: Det blir en kamp mot tiden för Östersund

MARBELLA. Med knappt två veckor kvar till drömmatchen mot Arsenal tog Östersund ett litet kliv framåt som lag efter 2–2 mot storlaget Dynamo Kiev.

En spelare fortsätter att ta desto större kliv framåt individuellt: Saman Ghoddos fixade en straff, gjorde ett mål och är just nu Östersunds bästa chans att kunna skaka Arsenal.

Östersund har visserligen varit på ett läger på Kanarieöarna, varit hemma och vänt via en träningsmatch mot Gif Sundsvall (0–1), är nu på nytt spanskt tränings- och matchläger men frågan är ändå om Europafotbollens sensationslags förberedelser ger förutsättningarna att ge Arsenal en fajt om knappt två veckor?

Hinner Östersund komma i form, i tid?

När ÖFK mötte ukrainska storlaget Dynamo Kiev under lördagseftermiddagen på bedagade Estadio Municipal i Marbella så var det skilda världar.

Inte så att lagen sportsligt står på olika nivåer. Dynamo är precis som ÖFK klart för 16-delsfinal i Europa League (möter AEK Aten). Men det ukrainska laget har, precis som de ryska lagen som annekterar den spanska solkusten vintertid, perfekta förutsättningar.

De bor på femstjärniga Kempinski och tränar på Marbella Football Centers perfekta gräsmattor (svenska landslaget förberedde sig där förra hösten).

Dynamo har, förutom tre lediga dagar hemma i Kiev, legat på läger i över en månad i Spanien och spelat tio (!) träningsmatcher.

Fått leta restauranger

Östersund har den senaste veckan fått kryssa mellan olika träningsplaner, dagligen letat efter restauranger som erbjuder bättre mat än hotellets i Sotogrande. Sportbladet kan intyga: jag blev mätt, men inte glad.

ÖFK kom med 2x35 minuter mot Motherwell (0–1) och fulltidsmatcher mot Giffarna och Lokomotiv Moskva (3–3) i benen mot Dynamo Kiev. Då var det kanske inte så konstigt att Östersund var trögstartat.

Den allsvenska tabellfemman hade bollen sällsynt lite under kontroll under de första 45 minuterna i en startuppställning som överraskande bjöd på Tom Pettersson som wingback.

Det var Dynamo Kiev som skapade det mesta framåt. 1–0 (14) kom efter ett fint inlägg från höger från Tomasz Kedziora och en omarkerad Mykola Morozuyk styrde i mål.

Saman Ghoddos var en av få Östersundsspelare som på något sätt oroade Dynamoförsvaret när det var laget från Ukraina som dominerade spelet. Men Ghoddos sprang som en besatt och från ingenstans kom 1–1 (31) via en straff efter att ÖFK:s guldklimp jagat ifatt, stressat och blivit fälld av målvakten Artur Rudko.

Straffen, som Brwa Nouri satte, var så långt ÖFK:s enda avslut.

Märklig situation

Ännu märkligare blev denna spelmässigt oglamorösa halvlek av Östersund när laget tog ledningen, 2–1. En ukrainsk spelare blev sittande skadad, spelarna ville ha in en sjukgymnast, men Nouri petade en snabb frispark till Ghoddos som placerade in ledningsmålet från distans till stor ukrainsk irritation.

I den andra halvleken blev Östersund varmare i kläderna och bättre. Spelet jämnade ut sig och avsluten offensivt blev fler.

Ghoddos – vem annars? – fick fint läge framklackad av inhopparen Alhaji Gero, men sköt över.

Ni får själva gissa vem som sedan sköt i stolpen via Dynamo Kievs målvakt? Är det någon som ska visa vägen mot en jätteskräll mot Arsenal just nu så är det Saman Ghoddos.

24-åringen är glödhet i januari och februari både på planen och hos andra klubbar. Förutom mål och ordnad straff mot Dynamo Kiev så svarade ju Ghoddos även för två av målen i 3–3-matchen mot Lokomotiv Moskva för en vecka sedan.

Det kan framstå som på gränsen till korkat av Östersund, Daniel Kindberg och Graham Potter (det är väl de som bestämmer) att tacka nej till Celta Vigos bud på 50–60 miljoner kronor för den skånsk-iranske landslagsmannen, men fortsätter Ghoddos så här under våren och sedan får spela i VM så kan faktiskt prislappen stiga ytterligare.

Säljs för rekordbelopp?

Efter att Ghoddos imponerat mot både penningstarkt ryskt motstånd, Lokomotiv Moskva, och Dynamo Kiev (det finns fortfarande pengar i den ukrainska ligan också) så är nog 24-åringen snart uppe och nosar på rekordnivåerna bland allsvenska exporter.

Dynamo Kiev fick en straff (50), det kändes som en kompensation, sedan gamle bekantingen Denys Garmash (från EM 2012) kastat sig i en närkamp med Aly Keita. Brassen Junior Moraes dunkade in kvitteringen och 2–2 stod sig sedan tiden ut.

En spelmässigt bättre andra halvlek gav Östersund totalt sett klart godkänt. Motståndet höll hög klass även om det rimligtvis är en bit kvar upp till ett Arsenal, hur svajiga Gunners än må vara nu för tiden.

Nu handlar det om att förvalta de knappa två veckorna som återstår innan tidernas match på Jämtkraft Arena för att komma i någon slags bästa tävlingsform för Östersund som kollektiv. Och bara för alla ÖFK-fans att hoppas på att Saman Ghoddos behåller sin.

Foto: TOBIAS NYK NEN / BILDBYR N
Ghoddos (arkivbild)

avMichael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM