Söderberg ringde psykologen direkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Plate: Vi har beredskap för det här

Timmarna efter det stora spelarbråket ringde förbundskapten Tommy Söderberg ett samtal till Sverige.

Till idrottspsykolog Johan Plate.

- Vi har känt varandra privat sedan länge och tillsammans arbetat fram en beredskap för den här typen av situationer. Det hade landslaget nytta av nu, säger Plate.

Tommy Söderberg och Johan Plate arbetade tillsammans när Söderberg ledde det svenska U 21-landslaget och har tillsammans skrivit boken "Topp och bredd - att ledas genom att bli sedd".

Inför VM-slutspelet har kontakten blivit tätare.

- Jag har haft förmånen att arbeta nära landslaget, mest med Tommy och Lasse, men även mot en del spelare. Jag fanns med vid samlingen inför Schweiz-matchen i Malmö och vid hemmagenrepet inför Paraguay-matchen, säger Plate.

Söderberg/Lagerbäck har inte velat lämna något åt slumpen i VM-förberedelserna och en särskild mental beredskapsträning har arbetas fram.

- I den träningen har vi till och med tagit upp att såna här saker skulle kunna hända. Det finns en beredskap att direkt ta tag i situationen. Det handlar inte om något invecklat, utan bara om att prata ut om incidenten direkt för att rensa luften.

Bra att tala ut direkt

Vad sa Tommy när han ringde?

- Vi pratade om många saker, men bråket mellan Ljungberg och Mellberg kom förstås upp. Tommy sa att allt var utrett, att alla parter hade pratat ut.

- Både ledare och spelare mötte även pressen direkt och det tror jag var bra i det här fallet. Hade man undvikit frågor hade det lätt kunnat tolkas som att man hade något att dölja, och det skulle bara ha förvärrat saken.

Det var riktigt gruff

Hur reagerade du på bilderna från träningen?

- Jag hörde först om händelsen via muntliga rapporter och då trodde jag att allt förstorats upp, men sedan när man fick se tv-sekvensen är det tydligt att det handlar om ett regelrätt gruff. Jag tycker att Mellberg går in onödigt hårt i situationen, men stormen blåste över fort.

Johan Plate berättar att landslagspelarna i svensklägret får ett dagligt nyhetsbrev där även en del psykologiska frågor finns som ett extra stöd åt spelarna.

- Det kan handla om vitt skilda saker. Hur hanterar man en vinst? Hur tar man en förlust? Hur kan man göra för att bli bättre fokuserad? Ja, olika tips på mental träning.

I svensk, inhemsk, fotboll är interna bråk mellan spelare relativt ovanligt - men Plate är inte speciellt förvånad över Ljungberg/Mellberg-incidenten.

- De här spelarna är proffs, hundraprocentiga yrkesmän, båda på väg in mot en högprestationssituation. Träningarna just nu är ganska lik matcher, alla är spända på så sätt.

Tror du att det kan finnas någon konflikt mellan Ljungberg och Mellberg?

- Det har jag mycket svårt att tro, utan att känna någon av dom. Fast i ett landslag behöver ju inte alla vara bästa vänner. Det är fotbollen som svetsar de här killarna samman och det är inte säkert att alla skulle umgås privat.

Johan Plate vill tolka bråket som något positivt.

- Svenska fotbollsspelare brukar ibland kallas grå och tråkiga - nu ser man att den här gruppen vill något.

Anders Burström

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.