Jonna Andersson om nya livet i Chelsea: ”Passar mig bra”

TT, Getty Images
FOTBOLL

Tre mål på fem matcher.

Jonna Andersson har fått en drömstart i sitt nya liv som proffs i Chelsea.

Men tro inte att landslagsspelaren är nöjd.

– Jag kan prestera bättre, säger hon till Sportbladet.

Efter 147 A-lagsmatcher, 15 gjorda mål, tre ligatitlar och tre cupguld bestämde sig Jonna Andersson att det var dags att lämna Sverige för spel i Super League och Chelsea.

Den 29 december gick flyttlasset för den unge men redan meriterade Linköpingsbacken – och starten på utlandskarriären har varit direkt succéartad.

Efter tre spelade matcher från start och två inhopp står backen noterad för tre mål.

Första målet kom redan i debuten mot Arsenal i London.

– Starten har varit jätterolig och väldigt inspirerande. Jag visste att jag skulle få en något mer offensiv roll i Chelsea än vad jag hade i Linköping, men att jag skulle göra tre mål i inledningen hade jag aldrig trott, det var inte därför jag blev värvad.

”Det fysiska spelet passar mig”

Omställningen från Linköping till Chelsea har varit märkbar. Med ett mer fysiskt spel och ett Chelsea som fokuserar på snabba omställningar har Andersson gått från att vara en typisk mittback till en numer offensiv roll som renodlad kantspelare i en 3-5-2 uppställning – en utmaning som svenskan trivs med.

– Det är mycket mer fysiskt spel i England vilket leder till fler omställningar. Något som egentligen passar mig väldigt bra då jag redan i tidig ålder la fokus på styrketräning. Vi spelar också en offensivare fotboll än i Linköping. Den största utmaningen blir att våga utmana i offensiva lägen och följa med längre upp i plan. Det ställer mer krav på mig, vilket är kul då jag verkligen vill utvecklas som fotbollspelare.

Men det är inte enbart på plan som förändringarna är stora.

Snittar 1500 åskådare

Vid sidan av fotbollsplanen är det ett större intresse för de engelska lagen med supportrar som följer laget vid hemma- såväl som bortamatcher.

– Jag känner av ett större intresse bland supportrarna här i England. Vi snittar väl 1500 besökare på varje match, oavsett om det är en cup-match mot ett division sex-lag eller toppmöte i ligan. Vi spelar också på en liten mindre arena vilket gör att publiken kommer nära och skapar en bra stämning på våra matcher.

När Jonna Andersson kom till Chelsea var det ett redan välfyllt skandinaviskt fotbollslag i, Maria Thorisdottir, Maren Mjelde, och svenskarna Magdalena Eriksson samt Hedvig Lindahl hon anslöt. Just svenskarna har betytt mycket för Andersson vid flytten.

– Jag trivs väldigt bra i London. Laget känns bra och det känns som att tränarstaben verkligen är där för spelarna och ger instruktioner. Vid sidan av plan har svenskarna betytt oerhört mycket. Framförallt innan jag hade bestämt mig för att flytta till Chelsea. Magdalena körde mig till träningarna och de har båda gett tips med lägenhet och annat viktigt som jag kanske inte hade någon koll på från början.

”Jag kan prestera bättre”

Trots att Andersson är noterad för tre mål och fått mer speltid än vad hon hade förväntat sig är det en målmedveten fotbollspelare som inte är nöjer sig i första laget.

– Även om jag har gjort mål och hjälpt laget att vinna matcher så är jag inte alls nöjd med mitt spel. Jag har höga krav på mig själv men förhoppningsvis går det bättre längre fram. Jag tror att när nervositeten helt har släppt så kan jag prestera ännu bättre.

Med åtta matcher kvar av Super League toppar Chelsea ligan med en poäng före Manchester City. En lucka som kan bli än större på lördag då det vankas seriefinal mot just City.

– Det ska bli sjukt spännande och otroligt roligt. Men framförallt är det en viktig match där tre pinnar står på spel. Vi vet att det är ett duktigt lag och att de är mycket välorganiserade, men vi har bra känsla i laget just nu. Vi ska göra allt för att ta tre poäng.

13.30 lördag: Manchester City –Chelsea.

ARTIKELN HANDLAR OM