AIK-backen besviken: De var ett litet andragäng

Av: Kristoffer Bergström, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK imponerade – men krossades ändå av Napoli

Foto: AFP

NEAPEL/STOCKHOLM. 10-5 i avslut – men 0-4 i mål.

AIK imponerande stundtals men föll ändå stort mot Napoli efter ett hattrick av Eduardo Vargas.

– De var ett litet andragäng. Men som matchen såg ut speglar sig inte 4-0 alls, säger Nils-Eric Johansson till Sportbladet.

AIK tog sig till Europa League efter en meriterande seger borta mot CSKA Moskva. Väl där väntade tufft motstånd direkt – borta mot klassiska Napoli.

Trots det imponerade AIK i matchen och satte stundtals hemmalaget under stor press. Helgi Danielsson hade ett avslut som slickade stolpen, Celso Borges var nära att få ett öppet läge i straffområdet och Martin Mutumba skapade oreda på sin kant när gästerna vann skotten med 10-5. Men fotboll handlar om mål.

”Står och sover”

Det visade Eduardo Vargas att han kan göra. 22-åringen hämtades till Napoli för omkring 120 miljoner kronor förra vintern men hade innan torsdagen ännu inte hittat nätet i sin nya tröja. Mot AIK lossnade det rejält.

Redan efter sex minuter öppnade anfallaren målkontot efter Daniel Majstorovic stött upp och lämnat Nils-Eric Johansson ensam med Vargas som enkelt tryckte bort ytterbacken innan han avslutade.

– Det är en lång, rak boll. Jag ska nicka undan den, men får en knuff och kommer ur balans, säger Johansson till Sportbladet.

Frispark?

– Ja, absolut. Vissa blåser frispark, vissa gör det inte. Han är 1,60 hög och knuffar till mig som är 1,90. Jag kommer ur balans. Då tycker man att det borde vara frispark.

Resultatet stod sig till halvtidsvilan men redan drygt 30 sekunder in i andra akten stängde Vargas matchen med 2-0.

”Var ett litet andragäng”

Efter 69 minuter var det dags igen. 22-åringen löpte ifrån Johansson och Majstorovic innan han även tryckte dit 3-0 och fullbordade sitt hattrick.

Matchen slutade till sist 4-0 sedan Blerim Džemaili satt fyran med ett långskott som styrdes på Daniel Majstorovic och ställde Ivan Turina i mål. 0-4 alltså trots att AIK gjorde en långt ifrån usel insats.

– Om man bara ser 4-0 är det jäkligt trist att det är ganska stora siffror. Och det var inte ett världsmästarlag vi mötte på pappret. Det var ett litet andragäng. Men som matchen såg ut speglar sig inte 4-0 alls, säger Johansson.

Vad tror du att Napoli tänker om er nu?

– Jag vet inte. De är väl jäkligt nöjda med det här. De spelar inte med bästa laget och vinner med 4-0. Jag tror inte att de tittar mycket i backspegeln efter det här.

Tränaren Andreas Alm får också fundera på valet att bänka ordinarie mittbacken Niklas Backman till förmån för Majstorovic.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN