Lasermannen sköt hans far

FOTBOLL

BP:s förvärv om skotten, landslaget och familjen: Pappa är stolt och lycklig

Foto: David Bergström
Imad Zatara är Brommapojkarnas senaste förvärv. 22-åringen kommer senast från Vasalund. För 14 år sedan blev hans pappa skjuten av Lasermannen. Nu är Imad personlig assistent åt pappan. ”Han är verkligen stolt över mig. Det är en av hans drömmar att jag ska lyckas som spelare”, säger han.

Tragedin slog hårt mot familjen Zatara för 14 år sedan. Nu är glädjen stor när sonen och brodern Imad Zatara skrivit på för allsvenska Brommapojkarna.

- Min familj är det viktigaste som finns, säger den 22-årige anfallaren.

Foto: Henry Lundholm
Pappa Hasan Zatara visar ärret i huvudet.

Vägen har varit lång, men när han väl tog det sista klivet gick det snabbt. För två veckor sedan hörde BP av sig till Imad Zatara och för en vecka sedan skrev han på ett kontrakt som gör honom till de allsvenska nykomlingarnas första anfallsförvärv.

- Det ska bli jättespännande. Jag ser fram emot att börja träna med laget. Från början tänkte jag att det kanske blir svårt att komma till ett nytt lag och sådär, men jag har hört att det är schysta och väldigt ödmjuka killar så det känns bra, säger han.

Att det är en familjär stämning i BP har många vittnat om och det är en av anledningarna till att Imad nu är ett enda stort leende. Ett annat är givetvis att han nu nått målet. Allsvenskan.

- Det är det högsta man kan komma till här i Sverige så det är en dröm som går i upplevelse, säger han.

Assistent åt pappa

Skönt för en ung man som också upplevt mardrömmen. 1992 blev hans pappa Hasan lasermannens (John Ausonius) sista offer. Hasans liv förändrades den dagen och det gjorde hela familjens. I dag jobbar Imad som personlig assistent åt sin pappa. Nu är det dock glädje i familjen Zatara. Inte minst är pappa Hasan lycklig.

- Han är verkligen stolt över mig. Det är en av hans drömmar att jag ska lyckas som spelare.

Vad minns du av det som hände din pappa?

- Jag minns inte mycket för jag var väldigt ung då.

Kommer han kunna gå på matcherna?

- Han kommer att hänga med på matcherna, självklart. Han är min störste supporter. Hela min familj ska gå.

Imads fotbollsresa började på gården hemma i Rinkeby. Först vid tolv års ålder började han spela fotboll organiserat i FC Orhoy som gick ihop med Essinge som gick ihop med Vasalund. Han har alltså varit i en och samma klubb hela vägen. Det är Vasalund han nu lämnar för BP.

- Min kompis Henok Goitom ville få mig till hans förening så därför blev det FC Orhoy för mig.

Har du kontakt med Henok fortfarande?

- Vi är barndomskompisar och vi träffas när han kommer hem.

Mål i landslagsdebuten

Goitom, i dag utlånad till spanska Murcia från italienska Udinese, är en stjärna i U21-landslaget och kanske en framtida A-landslagsforward. Imad Zatara har redan gjort A-landslagsdebut. I Palestinas landslag.

- Jag har spelat VM-kval och kval till asiatiska mästerskapen. Vi gör så gott vi kan, men det är svårt att ens samla ihop truppen eftersom vissa spelare inte släpps ut ur Palestina. Men vi har spelare från Chile, Kuwait och Syrien. Jag är den enda från Sverige.

Du gjorde debut som 19-åring och gjorde mål?

- Ja, (skratt). Det var i VM-kval mot Irak. Vi förlorade med 4-1.

Nu jobbar Imad hårt för att komma så väl förberedd till sin första allsvenska säsong som möjligt.

- Jag vill tacka min bror Mustafa som är ett stort stöd och jag måste nämna Azrydim Valentic som har stöttat mig otroligt mycket, både när jag haft det svårt och nu när jag har haft det bra. Han är helt fantastisk. Jag har honom att tacka för att jag har kommit så långt.

Men resan är långt ifrån över. Som alla människor har Imad Zatara också drömmar.

- Min favoritklubb är Barcelona, säger han som en ledtråd om hur han skulle vilja att resan slutade.

Men:

- Nu är det bara BP som gäller. Vi ska klara oss kvar i allsvenskan.

Bor med familjen

Tre nya spelare

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM