Hotar stämma 27 på miljoner

FOTBOLL

Derbyhuliganer identifierade – stängs av från Söderstadion

Huliganattacken på Söderstadion i slutet av augusti kan komma att kosta Hammarby flera miljoner kronor. Nu hoppas klubben kunna stämma de skyldiga för att få tillbaka pengarna.

– Vi kommer att börja med arbetet när den här säsongen är slut, säger Hammarbys VD Henrik Appelqvist.

Hammarby har lyckats identifiera 27 personer som låg bakom upploppet i samband med derbyt mot Djurgården på Söderstadion. Fortfarande återstår att identifiera ett tiotal. Nu hoppas Hammarby att dessa personer ska tvingas betala notan för skandalen.

– Hur mycket pengar det handlar om vet jag inte. Man kan ju direkt konstatera att det handlar om 200 000 kronor bara i böter. Men säg att vi missar SM-guldet på grund utav poängavdraget, om vi nu inte får tillbaka de tre poängen, vad är då det värt? Om vi missar Royal League. Det man kan säga är väl i alla fall att det handlar om åtskilliga miljoner, säger Henrik Appelqvist.

Klubben kommer nu att göra en analys av det inträffade i vilken man bland annat kommer ta hjälp av IFK Göteborg som arbetade på att stämma några huliganer.

Tar lång tid

– Vi kommer att tala med IFK Göteborg och jämföra deras utredning med vår egen hittills väldigt begränsade utredning, men det blir senare, säger Appelqvist.

Överhuvudtaget så kommer själva utredningen ta lång tid. Att man identifierat 27 personer är bara början.

– Det återstår en hel del analys och antaganden att göra. Ska det vara en gruppstämning eller ska det vara enskilda personer? Det kommer att ta åtskilliga timmar.

Hur lång tid kommer det att ta?

– Det finns ingen bortre gräns. Jag får ju tala med våra jurister, men min lekmannabedömning säger att det kan ta allt mellan 6 till 12 månader.

Stängs av från arenan

I slutändan är det inte ens säkert att man man går så långt som att ta till en stämning.

– Vi måste ju se hur goda chanser vi har att lyckas i vår talan. Handlar det bara om ett fåtal procent så är det ju ingen idé, säger Appelqvist.

Det som Hammarby däremot kan och definitivt kommer att göra är att neka inträde för de huliganer man har identifierat.

– Det är olyckligt att de som bestämmer i samhället inte bara kan sätta de här personerna bakom lås och bom. Idrottens regler är mycket hårdare än samhällets. Flera av de här personerna är välkända för myndigheterna, säger han.

De är kriminella?

– Ja, det kan jag säga.

Detta har hänt

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM