Baxter vädrar skrällchans i gruppen

FOTBOLL

”Om jag inte trodde det hade jag åkt till Florida i stället och låtit materialaren ta över laget”

Tufft var ordet när Uefacupgrupperna lottades i schweiziska Nyon – med svåra lottningar för både Helsingborg och Elfsborg.

Det rycker Stuart Baxter på axlarna åt. Han tror att hans Helsingborg kan störa storlagen:

– Om jag inte trodde det hade jag åkt till Florida i stället och låtit materialaren ta över laget, säger han till TT.

Foto: Tankeställare - kommer Baxter fortsätta i HIF.

Helsingborg fick en något lindrigare lottning än Elfsborg med matcher mot Bordeaux, Austria Wien, Galatasaray och grekiska Panionios. Elfsborg hade på förhand önskat sig en enkel lottning – men fick Villarreal, AEK Aten, Fiorentina och Mlada Boleslav. Åtminstone tre storlag och möjligen, i bästa fall, en andhämtningspaus mot ett svårbedömt tjeckiskt motstånd.

– Vi ville väl ha både enkelt och spännande. Och spännande blev det i alla fall, sade Elfsborgsanfallaren Mathias Svensson efter att ha följt lottningen via internet från Elfsborgs omklädningsrum.

Elfsborg får hemmamatcher mot AEK Aten och Mlada Boleslav, två lag som nog ändå får räknas till de lättare i gruppen.

– Detta blir en härlig upplevelse och absolut inte omöjlig, menade lagets sportchef Stefan Andreasson, som följde lottningen på plats i Nyon.

Andreasson ser positivt på den fortsatta europeiska resan.

– Både Fiorentina och Villarreal är trevliga lag att stöta på. Det blir en härlig upplevelse och absolut inte omöjlig. Nu när vi har de två andra lagen på hemmaplan känns det som vi har en möjlighet att gå vidare.

Mathias Svensson räknar med att konstgräset hemma på Borås arena kommer att ge laget fördelar när de får besök från Grekland och Tjeckien.

– Visst är det svårt motstånd, men vi har konstgräs och det är inget av de här lagen vana vid, säger han och tillägger:

– Vi har gjort sju riktigt bra matcher i Europa hittills, det är bara att gå in och köra som vi gjort i de andra matcherna.

Helsingborgstränaren Stuart Baxter ser hoppfullt på möjligheterna till avancemang.

– Jag tycker att vi har fått en intressant grupp. Det är poänglöst att försöka ranka lag som Bordeaux, Bayern (München) och Galatasaray. Det är intressant att vi fått lag som våra supportrar känner igen och som vi kan ge en bra fajt om vi har en bra dag, säger han till TT om lottningen i stort.

Helsingborgsbacken Erik Wahlstedt, som nått framgångar i europeiskt cupspel förr, ser fram emot nya stormatcher.

– Jag vet inte exakt vilken nivå alla lagen håller. Men det känns som det kan bli jämnt mot Austria Wien och Bordeaux. På förhand känns nog Galatasaray som det svåraste laget i gruppen, men de andra är inte dåliga de heller.

Att HIF fått hemmamatcher mot både Austria Wien och Panionios får sportchefen Bo Nilsson att drömma om vidare avancemang i cupen.

– Vinner vi dem är vi vidare, säger han.

Första omgången spelas den 25 oktober, då Elfsborg inleder gruppspelet hemma mot AEK Aten samtidigt som Helsingborg tar emot Panionios.