Barças tuffaste fajt – kriget mot sig själv

FOTBOLL

Erik Niva: Klubben som lärt sig läxan bäst vinner

Ge mannen ett tillräckligt långt rep, och han hänger sig själv.

Ge den spanska fotbollsklubben nog stora framgångar, och den tappar fotfästet.

Real Madrid har äntligen tagit sig igenom den egna skärselden.

Nu är det Barcelona som måste vinna kriget mot sig själv.

Den 24 april ledde FC Barcelona fortfarande den spanska ligan.

Spelarna såg visserligen trötta och slitna ut, de hade onekligen förlorat två av sina tre senaste matcher och ett hungrigt Real Madrid jagade ofrånkomligen bakifrån – men en bra bit in på upploppet ledde likafullt FC Barcelona fortfarande den spanska ligan.

Så vilket var upplägget för att garantera den tredje raka ligatiteln, receptet för att få ut det allra sista ur hårt pressade storstjärnor som inte haft någon ordentlig ledighet på nästan två år?

Vila och återhämtning? Några lätta träningspass hemma på Mini Estadi?

Näpp.

Den 24 april – en tisdag mitt mellan två ligahelger – var Barcelona i Egypten, för att spela uppvisningsmatch mot Al-Ahly.

Ligaledningen försvann några veckor senare, och kom aldrig tillbaka.

En girig klubbledning

Barcelona tjänade mellan 15 och 20 miljoner kronor på att åka till Afrika. De förlorade en ligatitel på grund av att de lät sig distraheras.

Historien om deras säsong handlade om en girig klubbledning som prioriterade ekonomi framför segrar, om ett splittrat omklädningsrum där superstjärnorna gnabbade internt och om ett obalanserat lag som läckte bakåt.

– Barcelona påminner mig om hur vårt eget lag såg ut för tre, fyra år sedan. De har namnen, men inte sammanhållningen, inte laget. Det blir problem. Det är oundvikligt, säger Real Madrids målvakt Iker Casillas.

Han vet vad han pratar om. För fyra somrar sedan flög jag med Real Madrid till Kina, på deras pr-turné för sitt nykompletterade galácticos-lag.

Det var Zidane, Figo, Ronaldo, Beckham, Raúl och Roberto Carlos, det var en osannolik stjärnsamling som bara inte skulle kunna förlora, och det var en klubb-president med storhetsvansinne som pratade om hur fotbollssporten skulle upphöra att existera år 2018.

– Vi har redan bevisat att vi kan vinna utan att bry oss om försvarsspel, och därför kommer hela världens befolkning att hålla på Real

Madrid om 15 år. Och det kan ju inte finnas någon sport utan konkurrens, mässade Florentino Pérez, halvt på skämt, halvt på allvar.

Ni har ju själva facit.

Barcelona visar sjukdomsinsikt

Real Madrid vann absolut ingenting på tre säsonger – deras värsta period på 50 år – och Florentino Pérez och hans fotbollsexperiment kraschade.

Nu är både han och hans inköpta galácticos borta, och Real Madrid ändrade sin planerade Asien-turné till ett 10 dagar långt träningsläger i en undanskymd österrikisk by.

Samtidigt satte sig Barcelona-truppen på ett plan och flög till Peking, 882 mil och åtta tidszoner bort.

Så här långt är parallellen mellan gårdagens Real Madrid och dagens Barcelona både sann och relevant – men det är viktigt att komma ihåg att den också har sina begränsningar.

Barcelona har drabbats av en släng av Madrids gamla elefantsjuka, absolut, men de har hittills inte kommit i närheten av samma nivåer av galenskap. I stället har de visat prov på i alla fall någon form av sjukdomsinsikt.

Visade upp sig på avlägsen världsdel

President Laporta pratar om att ”aldrig glömma bort att vi existerar för att vinna”, och en intern disciplinkommitté har tillsatts för att få spelarna att sköta sig. Milito, Touré och Abidal har samtidigt förstärkt laget precis där behoven varit som störst.

Helt säker är jag inte, men när jag lyssnar på lagkaptenen Carles Puyol väljer jag att tro att Barça tuggat i sig sin läxa:

– Våren var verkligen hemsk, och nu motiveras vi av att aldrig behöva uppleva något liknande igen. Att behöva se Real Madrid fira titeln, samtidigt som vi visste att vi borde vara ett bättre lag… Dagen då ligan avgjordes var en av de värsta i mitt liv, och dagen efter var verkligen inte rolig, den heller.

Vad som hände dagen efter?

Jo, Barcelonas flög till Sydafrika för att spela en jippomatch.

De släpades återigen iväg till en avlägsen världsdel för att visa upp sig, och den här gången tvingades de göra det som förlorare.

Om de slipper göra det ena framöver tror jag också att de slipper vara det andra.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga