Sundhage: "Det där är en riktig vinnare"

FOTBOLL

"Riktig" landslagsdebut för Örebro-doldisen

Foto: Emelie Fredriksson
Kif Örebros försvare Hanne Gråhns blixtinkallades av Pia Sundhage.

Göteborg. Backbekymmer.

Då blixtinkallade Pia Sundhage landslagsdoldisen Hanne Gråhns dagen före EM-kvalsamlingen.

– Jag blev superchockad, säger 23-åringen.

Pia Sundhage har backbekymmer i den EM-kvaltrupp som också samlar speltid ihop inför stundande OS. Mittbacksparet som hon spelat samman och gillar – Nilla Fischer och Linda Sembrant – är splittrat.

Fischer har tackat nej till spel på grund av privata skäl och Sembrant dras med en fotskada som gjort att hon tränat vid sidan under lagets båda träningar i Göteborg och förmodligen missar torsdagens bortamatch mot Polen. Rosengårdskaptenen Emma Berglund känns given, men där bredvid finns det flera möjligheter, så som att låta Magdalena Ericsson, uttagen som ytterback i landslaget, gå in i mitten.

– Troligtvis kliver ett helt nytt mittbackspar in, säger Sundhage.

Fick ställa in flera planer

Sembrants skada gjorde att Sundhage efter Kif Örebros tunga 1-4-förlust mot Eskilstuna i söndags valde att kalla in ytterbacken och Örebros målskytt Hanne Gråhns, 23.

– Jag blev först superchockad, men det var ju superkul, säger hon.

Inget du hade kunnat föreställa dig?

– Nej, verkligen inte alls. Jag hade egentligen en sista tenta innan sommarlovet, men den fick jag hoppa över. Och jag och min pojkvän ska flytta ihop. Det var bara att säga hejdå och: ’du löser den där flytten va?’. Det var lite skönt att missa den också…

Vad har du visat Pia tror du?

– Jag tror att det handlar lite om inställningen i den sista matchen. Vi låg under med ganska många mål men min känsla på planen var: ’Nu kör vi på’. Det kanske syntes?

Gråhns spelade så sent som säsongen 2014 i Elitettan med Kvarnsveden och fick sitt genombrott i Kif Örebro i fjol där hon fick chansen från start i nästan alla matcher.

"En otrolig resa"

– Resan hit har gått väldigt fort. Från att man nästan kämpat för att få en plats i klubblaget till att hamna här. En otrolig resa. Jag är väldigt tacksam, säger Gråhns.

Pia Sundhage berömmer backen, som även kallades in till landslaget under en storsamling på Bosön i höstas – då efter ett återbud.

– Hon har ett jäkla anamma, är snabb, tuff, pang-bom-rakt-på och frisk, det är de här parametrarna vi tittar på. Vi chansade med många i VM och det har vi inte råd med nu, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Hon är uttagen som ytterback men spelade mittback och även forward här på träningen. Jag ser i hennes sätt att ’det där är en vinnare’. Jag kan plocka in henne var som helst och det är väldigt värdefullt för oss.

ARTIKELN HANDLAR OM