Chapecoense-offer har flugits hem

1 av 4
FOTBOLL

Fyrverkerier lyste upp himlen när nästan hela fotbollslaget Chapecoense flögs hem till Brasilien i kistor dag.

Hälften av stadens befolkning, omkring 100 000 människor, deltog sedan i den känslosamma minnesstunden vid hemmaarenan.

– Det här laget lärde oss att allt är möjligt, sa klubbens ordförande Ivan Tozzo i ett tal.

Under natten flögs kvarlevorna av de fotbollsspelare och ledare som omkom i en flygolycka i Colombia i måndags till hemstaden Chapeco.

Fyrverkerier lyste upp himlen när planen landade under morgonen och hälften av stadens befolkning, cirka 100 000 människor, tros ha deltagit vid dagens minnesstund vid hemmaarenan.

Vid ena kortsidan inne på den lilla arenan radades kistorna upp under ett vitt tält som pryddes av en mening tagen från klubbhymnen.

"Alltid en vinnare"

"I glädje och i de allra svåraste tiderna...", stod det. "Du är alltid en vinnare".

Familjer och vänner till de omkomna följde minnescermonin, där landets president Michel Temer och Fifa-ordföranden Gianni Infantino var bland de deltagande, inifrån tältet.

Klubbens ordförande Ivan Tozzo sa enligt AP:

– Det här laget lärde oss att allt är möjligt. Vi är alla Chapecoense.

Flygplansolyckan, som krävde 71 människoliv, skedde vid staden Medellín i Colombia där Chapecoense skulle ha spelat final mot Atletico Nacional i turneringen Copa Sudamericana. 19 spelare omkom när planet kraschade, enligt uppgifter efter tekniska problem och slut på bensin.

"Legender dör aldrig"

Capecos borgmästare Luciano Buligion tackade precis som många talare Colombias – liksom motståndarlagets – stöd i tragedin.

– Atletico Nacional sammanfattade det hela bra på sin hemsida. Atletico sa att Chapecoense kom till Medellin med en dröm, och lämnade som en legend. Legender dör aldrig.

Tragedin har lämnat djupa sår, inte minst hos befolkningen i staden.

– Vi begraver två människor varje dag och jag har gjort det här jobbet länge, men det här är annorlunda, säger Dirceu Correa som jobbar vid en kyrkogård där flera klubbrepresentanter ska begravas, till AP.

– Det är en tragedi för familjerna, för klubben och också för oss för vi är en del av staden, säger han.

Men de flesta som dog i olyckan var inte från staden. De kommer att transporteras till andra städer där de ska begravas.

71 av de 77 personerna ombord på planet omkom i olyckan som är under utredning. 64 av de döda är från Brasilien. De andra kommer från Bolivia, Venezuela och Paraguay. Bland de sex överlevande finns tre spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM