Malmö FF

Malmö FF:s krav: Förbjud konstgräs

Av: 

Petra Thorén

Michael Wagner

FOTBOLL

”Vill inte sätta dit andra klubbar”

Kontroversiellt förslag Malmö FF vill att konstgräs förbjuds inom svensk fotboll.

BAKU/GÖTEBORG. Inte ett enda svensklag vidare i Europaspelet.

En av orsakerna enligt Malmö FF – spelet på konstgräs.

MFF har lämnat in en motion med innebörden att konstgräs bör förbjudas.

– Vi vet att det är ett kontroversiellt förslag, säger ordföranden Håkan Jeppsson.

På onsdag nästa vecka samlas Föreningen svensk elitfotboll, Sef, i Stockholm för ett stort medlemsmöte.

Det kommer finnas mycket att diskutera för elitklubbarna i fotboll på herrsidan med bland annat beslutet från disciplinnämnden efter skandalen vid matchen mellan J-Södra och Östersund.

Men Sportbladet kan avslöja ytterligare en fråga som kommer bli livligt diskuterad.

Lämnat in motion

Enligt Sportbladets uppgifter har Malmö FF har lämnat in en motion till medlemsmötet där de yrkar på att svensk elitfotboll ska spelas på natur- eller hybridgräs.

Både MFF:s ledning och Sef bekräftar att en sådan motion lämnats in.

– Vi tycker det är fel att spela på plast eller konstgräs. Det har vi tyckt inom alla generationer inom MFF, säger klubbens ordförande Håkan Jeppsson. Sverige är ett av få länder i världen som har så stor andel konstgräsplaner.

– Vår utveckling går åt fel håll och vi tappar i slagkraft mot övriga Europa. Det är dags att vi gör något åt det i praktiken, säger Jeppsson.

Natur- eller hybridgräs

Därför vill Malmö FF att Sef, som består av klubbarna i allsvenskan och superettan, fattar ett formellt beslut att konstgräset ska försvinna och ersättas av natur- eller hybridgräs (i huvudsak naturgräs med en lägre andel konstgräs).

– Vi vet att det här är en kontroversiell fråga och att förutsättningarna med ekonomi och vem som äger arenan ser väldigt olika ut från klubb till klubb, men vi måste välja vad som är viktigt för svensk fotbolls utveckling, säger Jeppsson.

Hur snabbt vill ni se att konstgräset försvinner?

– Vi hoppas givetvis på ett så snabbt beslut som möjligt, men vi förstår att det behövs en plan för övergången från konstgräs till natur- och hybridgräs. Det kan handla om vilka dispenser man kan ha under en övergångsperiod till exempel.

Dags ta beslut

Efter framgångarna i Champions League två år i följd hade Malmö FF i början av 2016 450 miljoner kronor i eget kapital och 285 miljoner kronor i likvida medel.

Vad säger du till de klubbar som menar att det här är en lätt fråga för MFF att driva med era ekonomiska förutsättningar?

– Vi har inte lämnat in den här motionen för att sätta dit andra klubbar, eller för att vi har gott om pengar. Vi gör det för att vi känner att vi distanserar oss från övriga fotbollsvärlden i Sverige, säger Jeppsson.

– I MFF härleder vi flera skador till de återkommande bytena mellan olika underlag. I slutändan svarar jag främst mot föreningen Malmö FF och våra medlemmar. Vi har ett beslut från senaste årsmötet att vi ska verka för spel på naturgräs och nu vill vi genomföra det i praktiken.

DISKUTERA: Håller du med Malmö FF? Kommentera förslaget vid artikeln HÄR på Sportbladets Facebook-sida.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Malmö FF

LÄS VIDARE

Granqvist: ”Det är ren och skär bullshit”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF