Klart: Så blir nya Champions League

1 av 2
FOTBOLL

Det nya Champions League-formatet är bestämt.

Det blir fler storklubbar och desto tuffare för mindre lag att kvala in till turneringen.

Dessutom ska pengarna fördelas mer fördelaktigt till de lag som tar sig långt i turneringen, skriver Uefa på sin hemsida.

Det nya Champions League-formatet är nu bestämt.

Uefa bekräftar på sin hemsida att man från och med säsongen 2018/2019 och tre år framåt kommer att ge fyra direktplatser till de fyra största ligorna (England, Spanien, Italien och Tyskland), samtidigt som klubbarna kommer att bedömas på sin egen koefficient i stället för ligans.

Kvalen in till turneringen kommer dock att fortsätta existera för de mindre klubbarna, men med mindre platser att tävla om.

De fullständiga planerna för hur de övriga 15 lagen (förutom topplagen i de fyra stora och Europa League-segraren) kommer få chansen att kvala in offentliggörs senare under året.

Mindre pengar för att kvala in

Vid sidan av den sportsliga förändringen ska även pengafördelningen göras om.

Den tidigare pengainkomsten för att överhuvudtaget kvala in till turneringen ska minska och i stället ska de pengarna ges till de lag som tar sig långt i Champions League.

”Ändringarna kommer att fortsatt säkerställa att kvalificeringen baseras på idrottsliga meriter och rätten för alla förbund och deras klubbar att konkurrera i Europas största fotbollsturnering. Vi är glada över att den europeiska fotbollen står enade bakom begreppen solidaritet, rättvis konkurrens, rättvis fördelning och god förvaltning”, skriver Uefa i ett uttalande.

Wennman: 'CL är inte intressant längre. Föd en ny turnering med 256 lag och fri lottning'