AIK Fotboll

Segui ville gå med på miljonkrav från Galotta-företaget

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Kaoset i AIK Fotboll fortsätter.

Nu kan Sportbladet ­berätta om spelet bakom kulisserna, om hur skandalomsusade Jonas Galotta, via sitt företag Sports ­Revenue Group (SRG), krävt klubben på miljonbelopp – och att han hela tiden stöttats av ordföranden Johan Segui.

– Det är en enda stor soppa från början till slut, säger en källa med god ­insyn.

I torsdags gick AIK Fotboll ut med en skrivelse på sin hemsida.

Där framgick att aktiebolagets före detta vd Thomas Edselius – utan hela styrelsens kännedom – tecknat ”omfattande” och ”delvis långvariga” avtal som varit ”oförmånliga för bolaget”, och att bolagsstämman ­föreslås neka honom ansvarsfrihet.

Nu kan Sportbladet ­berätta om spelet bakom kulisserna.

Om hur skandalomsusade Jonas Galotta, via sitt företag Sports ­Revenue Group (SRG), krävt AIK på miljonbelopp – och om hur ordföranden Johan ­Seguis försökt hjälpa honom nå ett avslut.

Allt har sin början år 2013.

AIK Fotboll börjar då samarbeta med Jonas ­Galottas företag Sports ­Revenue Group (SRG) och totalt ingår parterna i fem olika avtal. Det handlar bland annat om bortgångne målvakten Ivan Turinas välgörenhetsmatch, om så kallad ”medlemsvärvning”, samt om försäljning av matchbiljetter.

Men vintern 2014 uppstår problem.

Ville påskynda

Sportbladet avslöjar att Jonas Galotta riktat rasistiska tillmälen mot Zlatan Ibrahimovic varpå AIK ­Fotboll bestämmer sig för att bryta alla samarbeten med hans företag, SRG.

– Vi vill inte förknippas med ett företag som har en negativ stämpel, säger AIK:s starke man Johan ­Segui.

Efter att avtalen brutits kräver Jonas Galotta /SRG ersättning.

Flera förlikningsavtal skrivs.

Det sista skrivs den 24 april 2015 och ersätter alla ­tidigare avtal.

Det ger SRG rätt att köpa 17 000 matchbiljetter till självkostnadspris, och sedan sälja dem vidare. ­Biljetterna avser AIK:s ­allsvenska matcher säsongen 2015 samt eventuellt den allsvenska premiären 2016. Avtalet signeras av Galotta själv samt av AIK Fotbolls styrelsemedlem Mattias Grundström.

Men hösten 2015 uppstår nya problem.

Jonas Galotta beklagar sig då över ”utebliven betalning gällande matchbiljetter till AIK–Djurgården”. Han kontaktar ordföranden Johan Segui som i sin tur skickar följande mejl till AIK Fotbolls nye vd Mikael Ahlerup onsdagen 12 augusti.

”Hej,

Vid den förlikning/uppgörelse som gjordes med SRG för att komma ur tidigare avtal tecknat av vd TE, var intäkten från bortasektionen en del av regleringen. Det är nu ett antal veckor som passerat sedan vi mött Sundsvall & Elfsborg, och några dagar sen vi mötte Dif.

Då vi vet hur många biljetter som är sålda på bortasektionen (Sundsvall & Elfsborg) samt hur mycket som såldes på södra stå så finns det ingen anledning att inte reglera detta omedelbart.

Vi vill under inga omständigheter hamna i konflikt med SRG; som vi önskar avsluta med snarast mjöligt.

Vänligen verkställs detta snarast, rimligt är att lägga max 10 dagars handläggningstid för utbetalning?

LP (Lasse Pettersson, evenemangsansvarig, reds. anm) & HS (Håkan Strandlund, ekonomichef, reds. anm) skall vara uppsjungna i ärendet och även Mattias G (Grundström, reds. anm) kan bistå med detaljer om så önskas.

Som sagt, låt oss beta av den här surdegen snarast.”

”Är en blåsning”

Men betalningen till SRG dröjer.

Jonas Galotta blir frustrerad och skickar följande mejl till nye vd:n Mikael Ahlerup fredagen 21 ­augusti.

”Johan (Segui, reds. anm) har, enligt egen utsago, meddelat hur dealen ser ut och vad som således skall göras. Han brukar omnämna det som en ”surdeg”. Till viss del har han rätt då det snart kan klassas som ruttet, men jag vill i all vänlighet påminna om att SRG har brutit lönsamma avtal (för både AIK och SRG) mot nya avslut. Att inte hedra detta skulle ­kunna tolkas som att AIK a) vill tillbaka till det ursprungliga b) vill att SRG processar mot AIK.”

Därefter hotar Jonas ­Galotta att stämma AIK ­Fotboll, och skriver sedan följande mejl till Johan ­Segui måndagen 24 augusti:

”Johan,

Det känns som om det är dags att ta det här med Din styrelse. Jag kommer hävda att det är en blåsning. Dina styrelsekollegor får visa lite ansvarskänsla eller så blir det här mindre kul.”

Men AIK och Jonas Galotta kommer inte överens.

Tvisten pågår under hela hösten.

Och den 12 oktober lägger Jonas Galotta/SRG fram ännu ett förslag till AIK. Han föreslår att ett nytt förlikningsavtal – som ger honom rätt till en engångsutbetalning på totalt 1 875 000 kronor – ska skrivas och att det, i sin tur, ska ersätta alla tidigare avtal.

AIK Fotboll säger nej.

Men enligt flera av ­varandra oberoende källor, som har god insyn i AIK:s styrelsearbete, var ord­föranden Johan Segui villig att gå med på Jonas ­Galottas sista förslag gällande en ­utbetalning på nära två miljoner kronor.

– Allt är en enda stor ­soppa från början till slut. Man kan göra dåliga affärer, det är inte olagligt, men det här har varit en skitdålig affär för AIK från början till slut. Och det värsta av allt är att det har skett bakom ryggen på övriga styrelsen, säger en av källorna.

Tvisten mellan Galotta och AIK pågår.

Jonas Galotta har givits möjlighet att kommentera uppgifterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

AIK vill inte ge förre vd:n ansvarsfrihet

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Jonas Galotta

Johan Segui

IF Elfsborg