Matcher kommer att stoppas vid bangers

FOTBOLL

Två allsvenska matcher har i år avgjorts på skrivbordet.
Det vill Svensk Elitfotboll få ett stopp på.
En ny handlingsplan, som framtagits tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet, menar på att matcher kan återupptas inom 24 timmar efter att de avbrutits – och att matcher kommer stoppas vid kastade bangers.

– Vi kan inte tillåta skador på våra arenor, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

IFK Göteborg-Malmö FF, samt Jönköpings Södra-Östersund, är de två allsvenska matcherna som i år avgjorts på skrivbordet. De har, på grund av oroligheter, avbrutits och inte återupptagits.

Det vill Svensk Elitfotboll, som representerar samtliga 32 klubbar i superettan och allsvenskan, få ett slut på.

SEF har, tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet, tagit fram en handlingsplan för hur arrangörerna ska agera kring diverse ordningsstörningar.

Tidigare har matcher senast kunnat återupptas vid midnatt, men enligt handlingsplanen ska matcher i stället kunna återupptas upp till 24 timmar senare, då utan publik.

– Om det skulle vara så exceptionellt att vi tvingas avbryta en match, och tömma läktare, så är det skönt att ha en lucka att återuppta en match. Nu har vi en brytpunkt klockan 24 och då kan vi få problemet att matcher avgörs på skrivbordet, säger Mats Enquist, SEF, till Sportbladet.

Matcher pausas för knallskott

En problematik kring det är att lagen, om en match skjuts upp, får ett tätare spelschema.

– Man ska ju helst ha tre dagar mellan matcherna, nu kan det bli två dagar. Men om man ställer det problemet i relation till skrivbordsavgörande så är det ett lätt val. Tack och lov är det väldigt sällsynt att det händer. Det är ytterst få tillfällen som vi behövt skjuta på en match, men det är en bra möjlighet att ha det handlingsalternativet, säger Enquist.

En annan punkt i handlingsplanen rör händelser som riskerar att ge direkta personskador. En sådan händelse är, bland annat, när det smäller knallskott, så kallade bangers. De kommer att behandlas i samma utsträckning som en allvarlig rökutveckling eller brand, och matchen kommer alltså att pausas om ett knallskott hörs.

– När det handlar om sådana allvarliga grejer, så vad ska vi göra? Lira vidare? Det kan vi inte göra. Nu kommer matchen som en markering att det är så pass allvarligt. Vi kan inte tillåta personskador på våra arenor, där går definitivt gränsen, säger Enequist.

Aktuellt redan i höst

Avbryts en match så kommer först och främst speakertexter annonseras ut, samt alternativt en viss förstärkning av ordningsvakter på de drabbade sektionerna.

Fortsätter problemen så kommer spelarna tas av planen och ett matchmöte kommer att hållas. Vid extrema fall kommer läktarna att tömmas och matchen kommer då att återupptas utan publik, upp till 24 timmar senare.

Hittills finns det inga gemensamma handlingsplaner kring just bangers eller andra händelser som riskerar att ge direkta personskador. Den 25 november håller Svenska Fotbollsförbundet representantskapsmöte, och det kommer då att föreslås att tävlingsbestämmelserna kommer att anpassas enligt den nya handlingsplanen.

Redan i höst införs dock nolltoleransen kring just bangers.

Reaktionerna på handlingsplanen har hittills varit positiva.

– Alla förstår ju att ingen vill bli skadad på en läktare. Vi har en enhetlig grund för hur vi agerar, för alla är jävligt överens om att vi ska spela klart våra matcher. Det här funkar som en instruktion för hur vi alla ska agera, det blir en gemensam princip att besluta kring, och det tror jag att alla klubbar tycker är positivt. Det är en självklarhet att vi agerar om människor löper risk att skadas.