Uefa går vidare – Ryssland kan straffas

1 av 14
FOTBOLL

Läktarskandalen får konsekvenser.
Uefa kommer att utreda Ryssland för läktarstormningen, pyroteknik och rasistiskt beteende.

England frias – samtidigt som Uefa erkänner att de gjort fel.

Det var direkt efter slutsignal som 300 ryska supportrar stormade den engelska läktarsektionen. Under matchen hade även pyroteknik eldats och kastats från den ryska sektionen. Totalt skadades 35 personer inne på arenan.

– Det kändes jävligt underligt och oroligt, folk fick panik och ville komma över stängsel för att fly, sa fotografen Johanna Lundberg, som befann sig vid läktaren, till Sportbladet i går.

Granskas på tre punkter

I dag agerar Uefa genom att öppna upp ett disciplinärt förfarande mot Ryssland.

Uefas etiska kommitté kommer att granska Ryssland för tre punkter: Läktarstormning, användning av pyroteknik samt rasistiskt beteende.

"Uefa uttrycker sin avsky för de våldsamma upploppen som hände i staden Marseille, och uttrycker sin oro för incidenterna som skedde på arenan Velodrome. Beteendet är fullständigt oacceptabelt och har ingen plats hos fotbollen", skriver Uefa i ett pressmeddelande, samtidigt som de erkänner att de var problem med säkerheten på arenan.

"Uefa erkänner att det var problem med säkerheten på Velodrome och kommer utföra förändringar för att stärka upp personal som jobbar med säkerhet på arenorna, i ett nära samarbete med lokala myndigheter".

England frias

Uefa meddlar även att England inte kommer att granskas, och frias alltså helt. Uefa granskar inga händelser som sker utanför arenorna.

Etiska kommittén tar beslut om eventuella straff på tisdag.

Enligt AP har Ryssland haft en villkorlig dom på sig från Uefa, efter flera händelser som skedde under EM 2012. Gårdagens match mot England var den första organiserade av Uefa sedan den domen lyftes. Ryssland slipper därmed troligtvis ett tyngre straff.

Ryssland spelar sin nästa match på onsdag, mot Slovakien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uefa