Fotbolls-EM 2016

Bröderna skriver EM-historia

avRasmus Senator

Granit och Taulant Xhaka ställs mot varandra när Schweiz tar sig an Albanien

1 av 3

Brödrakärlek har aldrig ställts mot varandra genom den 56 år långa EM-historien.

Men nu kommer det förändras.

När Schweiz möter Albanien i Lens blir Granit och Taulant Xhaka de första bröderna någonsin att mötas i ett Europamästerskap.

Mästerskapshistorien har varit full av brödrapar som spelat tillsammans. Frank och Ronald de Boer, Michael och Brian Laudrup samt Gary och Phil Neville är bara några exempel.

Under VM i Sydafrika för sex år sedan möttes bröderna Jérôme och Kevin-Prince Boateng som det första brödraparet genom historien att under ett VM representera två olika nationer. Kevin Prince representerade Ghana och Jérôme bar den tyska landslagströjan.

Blir historiska

Nu skrivs det ny historia.

Då möts de två bröderna Granit Xhaka, 23 och Taulant Xhaka, 25, när Schweiz ställs emot Albanien i grupp A. De blir då det första brödraparet någonsin att representera två olika nationer i ett Europamästerskap. Xhaka-bröderna kommer dessutom göra det i vad som kommer att bli en riktig mittfältsduell, då båda väntas starta på respektive innermittfält.

Trots den väntade heta duellen bröderna emellan, var att få mötas i ett EM inte någonting som stod högst upp på agendan.

– Det blir en väldigt speciell match för mig och min familj, vi har redan pratat om det hemma. Att få spela mot varandra är det absolut sista vi kunde hoppas på. Vi ser båda fram emot matchen och vi är tillräckligt professionella att inte låta vår relation bli en faktor, säger Granit Xhaka i en intervju med Evening Standard.

Gick skilda vägar

Granit och Taulant Xhaka växte upp i den schweiziska staden Basel med kosovoalbanska föräldrar. Båda bröderna representerade FC Basel på ungdomsnivå, där storebror Taulant fortfarande spelar, och de spelade även flertalet juniorlandskamper tillsammans.

Men 2009 skulle brödernas landslagskarriärer gå skilda vägar. Det albanska fotbollförbundet sökte upp Taulant och övertalade honom om att välja spel i albanska landslaget. Fem år senare ansökte han om bytet och fick det godkänd. Sedan dess har han gjort elva landskamper för "Örnarna" och var given i laget när Albanien direktkvalificerade sig för EM i Frankrike i och med sin andraplats i grupp I, två poäng före Danmark.

Brodern Granit Xhaka blev aldrig kontaktad av det albanska fotbollförbundet och stannade i Schweiz. Under EM-kvalet blev han tillsammans med bland annat Xherdan Shaqiri lagets frontfigur när de slutade på andraplats i grupp E och kvalificerade sig för EM.

"Hejar med fem fingrar var"

Den 12:e december förra året satt bröderna Xhaka och följde EM-lottningen tillsammans. I grupp A lottades Albanien med värdnationen Frankrike och Rumänien, och när Schweiz dök upp på skärmen som det sista laget i grupp A insåg båda bröderna vad som väntade.

– Direkt efter lottningen var klar hade vi både en konstig känsla kring det. Båda var väldigt nervösa men nu känner vi oss ganska lugna med att mötas, säger Granit Xhaka till UEFA.com.

Lillebror Granit kommer till EM som nybliven Arsenal-spelare. Samtidigt har Taulant haft en brokig säsong i Basel med avstängningar och skador.

Bland de drygt 38 000 åskådarna på Stade Bollaert-Delelis i Lens kommer Xhaka-brödernas föräldrar sitta. Att ha två söner som representerar två olika länder kan leda till svårigheter kring supporterskapet, men Granit Xhaka verkar ha planen klar för sina föräldrar.

– Mina föräldrar har två händer – fem fingrar för Schweiz och fem fingrar för Albanien, säger lillebror Granit till UEFA:s hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM