"Han var inte så självsäker då..."

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Håkan Mild om Ragnar Sigurdsson, arvet efter Ralf Edström och knepiga stämningen kring landslaget

PARIS. Håkan Mild gör sitt andra EM, det första som expert för Radiosporten.

I en intervju med Sportbladet berättar den uppskattade IFK-ikonen om hur han hanterade den spontana stressen över att efterträda Ralf Edström, om den omogna relationen mellan svenska landslaget och media och om känslan att se sin första värvning briljera i EM.

– Det blir lite nostalgi kring Ragnar, säger Håkan Mild.

Foto:   Foto: Bildbyrån
Håkan Mild är Radiosportens expert. På söndag kommenterar han Frankrike–Island.

Vi talas vid på onsdag förmiddag. En stund senare ska Håkan Mild på presskonferens med Islands förbundskapten Lars Lagerbäck. För 16 år sedan spelade Håkan Mild själv EM i det landslag som Lars Lagerbäck tränade tillsammans med Tommy Söderberg.

Den förre mittfältaren och numera expertkommentatorn är imponerad av Island.

– Dels är spelarna lojala mot sitt spelsystem. De jobbar verkligen i sitt spelsystem. Den attityden som de visar är bäst i hela EM. Italiens spelare är också otroligt lojala till det som de gör. Islands spelare förstår sina roller och inser hur de ska spela för att vinna vissa matcher, säger Håkan Mild som summerar åttondelen så här:

– England var urusla, samtidigt som Island gjorde det väldigt bra. Man kan inte ta bort islänningarnas prestation.

Hur ser du på Lars Lagerbäcks sätt att leda detta lag?

 – Han har ett gäng spelare som är ganska bra. Sen är Lagerbäck extremt duktig på att jobba med detaljer för hur man ska vinna matcher. Det är klart att det är förvånande att Island är i kvartsfinal i EM, men är det någon som kan göra det på ett bra sätt är det Lasse Lagerbäck. Han är ödmjuk, står med båda fötterna på jorden. Jag håller honom jättehögt.

Träffades på hotell på Island

På söndag ska Håkan Mild kommentera matchen mellan Frankrike och Island. 

Det finns en spelare i det isländska laget som han känner extra för. Ragnar Sigurdsson, som utmärkte sig starkt mot England, var den första spelaren som dåvarande sportchefen Håkan Mild (med sina kollegor) värvade till IFK Göteborg inför säsongen 2007.

– Det blir lite nostalgiskt. Man tänker på resan han har gjort sedan jag träffade honom första gången på ett hotell på Island. Han var inte så gammal och han var inte så självsäker där och då. Han talade isländska, jag engelska och agenten fick översätta. Han var försiktig. Han har vuxit något helt otroligt, säger Håkan Mild som tidigt såg spelförståelsen, snabbheten, passningsförmågan och huvudspelet.

Ragnar Sigurdssons vinnarskalle blev tydlig i IFK Göteborg.

– Den kom mer och mer för varje år som gick. Efter att vi vann SM-guld 2007 tyckte jag att den växte. Det är en mjuk kille utanför men som har starka åsikter ändå, säger Håkan Mild.

Fanns en stress i början

Matchen på söndag blir Håkan Milds sista i EM. Semifinaler och final tar expertkollegan Richard Henriksson hand om.

Hur tycker du att det har fungerat?

– Det är ganska kul, för min del innebär det att jag får vara med inom fotbollen. När jag fick frågan var det långt ifrån en självklarhet, men jag tänkte att just den typen av media var lite trevlig. Sen om jag gör det bra eller inte får andra avgöra.

Det var ett ansvar som du fick i och med att du skulle axla en känd röst i Ralf Edström, som fick sluta?

– Jag fattade inte riktigt det från början. Jag förstod inte att det var så stort. När det gick upp för mig så var det lite mer stressande, om jag ska vara ärlig. Men Ralf är en legend, det går inte att jämföra. Så jag slutade upp att tänka när tanken kom. Jag kan inte jämföra mig med honom, eller någon annan heller. Jag får göra det bästa jag kan.

Hur skulle du beskriva dig själv som expertkommentator?

– Jag försöker nog berätta det jag ser. Och det jag tycker. Det är min uppgift att berätta om det som händer på plan. Och det försöker jag nog göra så ärligt jag kan. Alla som tittar på fotboll tittar på olika sätt och jag ser det på mitt sätt.

Kan ta på stämningen

Den förre landslagsspelaren Anders Svensson som är tv-expert har sagt att det är svårt att kritisera Zlatan Ibrahimovic, för att det ofta leder till en konflikt.

Känner du samma sak?

– Jag har inte funderat så mycket på det. Fast man märker ju saker när man bytt sida. Jag kan se hur media fungerar gentemot landslaget. För mig spelar det ingen roll, jag förmedlar det jag ser. Det är ju aldrig personligt. 

Håkan Mild har under EM kommenterat en av Sveriges matcher, den mot Italien. Han har under sin tid som radioexpert funderat över stämningen kring landslaget.

– Det finns något där. Jag kan känna igen mig från EM 2000. Det finns uppenbarligen en antagonism. Från landslaget mot media och media mot landslaget. Den relationen kan man nästan ta på. Jag förstår inte riktigt. Jag tycker att både media och landslaget borde kunna hantera det bättre. Landslaget går in i en försvararställning och ni ska försvara det ni gör. Det blir ingen bra relation. Det finns en omognad där, istället för att försöka lösa det, säger Håkan Mild.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM