Stora revanschen för förnedringen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi är en blandning av Atlético och Barcelona”

1 av 2

Det talades om historiskt svaga italienska spelare.

Det visade sig vara ett historiskt starkt italienskt lag.

Fyra år efter förnedringen i Ukraina tog Italien stor revansch på Spanien.

Juventus-backlinjen framför Gianluigi Buffon höll tätt, mittfältet låg perfekt och längst fram samarbetade Graziano Pellé och Éder som om de var de mest samspelta klubbkamraterna.

– Den finaste komplimangen har jag fått är av Xavi, och han är ju inte vem som helst. Han sa att vårt lag är en blandning av Atlético och Barcelona vilket visar att en som förstår fotboll inser vilket lagbygge det här är, säger Italiens förbundskapten Antonio Conte i TV4.

”Bar på något speciellt”

Det var också ett Italien som imponerade stort under den första halveken mot Spanien och tvingade fram flera jätteräddningar från Spaniens målvakt David de Gea. När United-målvakten till sist gjorde ett misstag straffade det sig direkt.

Éder slog frisparken vid sidan av muren och de Gea släppte returen rakt ut så Giorgio Chiellini enkelt kunde slå in 1-0.

– Jag visste att spelarna bar på något väldigt speciellt inom sig och det visade sig i dag. Jag sa det före matchen, eftersom det inte inte alltid är lätt att prata efteråt, säger Conte.

Som om det inte vore nog passade Daniele De Rossi också på att tunnla Spaniens stjärna Andres Iniesta innan paus.

I halvtid bytte Spanien in Aritz Aduriz istället för Nolito och lyckades också ta sig tillbaka in i matchen. Efter 70 minuter började forceringen.

”Kan inte bara försvara”

Aduriz avslutade utanför från bra läge och Sergio Ramos nickade en hörna över. Sedan räddade Buffon två tunga skott från Andreas Iniesta respektive Gerard Pique. Allt samtidigt som Italiens förbundskapten Antonio Conte eldade på från sidan av planen.

Det skulle visa sig vara ett segerrecept. Gerard Pique fick den sista stora chansen när han i den 90:e minuten blev sopren men Buffon räddade återigen vackert och istället kunde Pellé minuten efter stänga matchen med sitt 2-0-mål.

Därmed fick Italien också efterlängtad revansch för finalförlusten i EM för fyra år sedan då Spanien vann med förkrossande 4-0. Nu väntar Tyskland i kvartsfinal för ett italienskt lag som imponerar mer och mer i EM.

– Spelarna var väldigt duktiga men nu måste vi samla nya krafter. Nu väntar en tuff match mot Tyskland. Det blir en prövning. Men i dag har vi visat att Italien inte bara kan försvara, säger Conte.

Publicerad:

LÄS VIDARE