"Kan inte sätta ord på vad matchen betyder"

FOTBOLL

Österrikiske försvararen spelar för sin avlidne far

Foto: Garics

György Garics förlorade sin far till cancern förra veckan efter tio månaders sjukdom.

I kväll vill den österrikiske backen hedra honom när hans land går in i EM-turneringen mot Ungern.

– Jag vill ge honom ett vacker avsked, säger György Garics.

Inte sedan 1998 har Österrike lyckats kvala sig in till ett stort mästerskap. Då som nu tog sig nationen av egen kraft till Frankrike och däremellan har ett Europamästerskap arrangerats på hemmaplan, 2008.

Men kvällens EM-premiär är mer än bara en efterlängtad nationell sporthändelse för den österrikiske spelaren György Garics.

32-åringen tvingades förra veckan ta farväl av sin pappa en sista gång. György Garics Senior avled i torsdags, efter tio månaders kamp med cancer, med en sista önskan till sin son på sin dödsbädd.

"Skulle älskat se mig i EM"

– Jag frågade honom om jag skulle åka till EM eller stanna med honom, men han tyckte definitivt att jag skulle åka, säger György Garics i en intervju med Daily Mirror.

– Självklart vill jag respektera hans sista önskan. Jag vill ge honom ett vackert avsked. Pappa skulle ha älskat att se mig spela EM, och han skulle bli argast av alla om jag lämnade turneringen.

Att just Ungern står på andra sidan i kvällens möte på Stade Matmut-Atlantique i Bordeaux gör inte matchen mindre speciell. Garics är född i grannlandet där hans far har varit aktiv fotbollsspelare i ett antal klubbar innan flytten gick till Rapid Wien.

Sjunger båda nationalsångerna

Garics valde att spela för Österrikes landslag och har fram till nu 41 kamper under bältet – men det kommer inte hindra honom från att ta ton till motståndarnas nationalsång.

– Det hade varit komplicerat och speciellt för mig hursomhelst. Men det som hänt med pappa gör det här mycket mer emotionellt laddat, säger Garics och fortsätter:

– Det handlar om fotboll, det handlar om min historia, det handlar om hans historia, och det handlar om tre poäng. Jag kan inte sätta ord på vad den här matchen betyder för mig.

Garics avslutar med att skicka en hälsning till sin far inför kvällens unika upplevelse:

– Tack, pappa, för att du försäkrar att den här matchen kommer att stanna hos mig för alltid.

Matchen mellan Österrike och Ungern startar klockan 18.00 och sänds i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM