Gruppvinst ger miljonregn för Blågult: ”Stor nytta av de pengarna”

Vinst mot Ryssland i Nations League innebär stort ekonomiskt tillskott

avFrida Fagerlund, Malin Wahlberg

På tisdag spelar Sverige ett direkt avgörande möte med Ryssland i Nations League.

Gruppvinst innebär - förutom sportsliga fördelar - ett stort ekonomiskt tillskott.

– Förbundet kommer ha stor nytta av de pengarna, säger mittfältaren Jimmy Durmaz.

Sverige tog en urstark seger borta mot Turkiet under lördagskvällen. Det innebär att Janne Andersson och hans mannar har chans att säkra gruppvinsten i B-divisionen hemma mot Ryssland på tisdag.

Förutom den sportsliga biten, att Sverige avancerar till A-divisionen vid seger och därmed fortfarande har chans att bli bättre seedade inför det kommande EM-kvalet, finns även en ekonomisk aspekt.

– Det handlar om stora pengar. Den totala ekonomin för Nations League är bättre än vi trodde från början. Bara deltagande ger närmare tio miljoner kronor mer än vad vi hade räknat med, sa Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet inför mötet med Turkiet.

”Stornationer lockar mer publik”

Avancemang till A-divisionen ger 53 miljoner kronor (15 miljoner kr för deltagande i grupp B, 15 miljoner kr för gruppsegern samt 23 miljoner kr för deltagande i grupp A).

– Sportsligt får man spela mot de bästa nationerna, ekonomiskt får du mer än vad du hade fått om du hade stannat kvar. Plus att när du möter stornationer så lockas mer publik, så sportslig och ekonomiskt blir allt mycket bättre, säger mittfältaren Jimmy Durmaz.

Hur mycket tänker ni spelare på att det är mycket pengar som står på spel?

– Det tänker vi inte på just då, men det är klart man tänker på det innan och efter vad man kan hjälpa sitt eget landslag med. Förbundet kommer ha stor nytta av de pengarna.

”De däruppe tänker på det så klart”

Vänsterbacken Ludwig Augustinsson är av samma resonemang som lagkamraten.

– Jag har inte haft så bra koll, bara tänkt att man ska vinna varje match. Nu har man förstått att vinner vi så kan man nå playoff senare, säger Augustinsson.

– Jag såg även att det var en hel del pengar inblandade. Det tänker inte vi så mycket på, men de däruppe tänker desto mer på det så klart. Sen vore det fantastiskt att få spela matcherna i A-gruppen.

Matchen mot Ryssland spelas på tisdag på Friends arena.

Foto: TT

Så ser seedningspotterna till EM-kvalet ut just nu