Jublar vilt – men har missförstått reglerna

1 av 4 | Foto: FOX SPORTS
Portland-spelarna jublade när slutsignalen ljöd...
FOTBOLL

Portlands spelare jublade, kramades och gick ner på knä efter att domaren blåst av slutspelsmatchen mot Seattle.

I glädjeyran fanns egentligen bara en sak att vara besviken över.

De hade missförstått reglerna.

Amerikanska MLS är inte riktigt som europeiska toppligor. Ofta är regelskillnaderna små och försumbara, andra gånger förändrar de allt.

Natten till lördag, svensk tid, möttes Portland Timbers och Seattle Sounders i kvartsfinal. Den första matchen hade slutat 2–1 till Portland och returen blev samma siffror till Seattle, vilket tog dubbelmötet till förlängning.

Där gjorde Dairon Asprilla mål för Portland och Nicolás Lodeiro för Seattle, vilket ledde till slutresultatet 4–4.

Bortamål räknas INTE

Med de regler som tillämpas i exempelvis Champions League hade Portland gått vidare på fler gjorda bortamål, tre mot två. Det verkade också spelarna tro eftersom de satte sig på knä, kramades och räckte upp händerna triumfatoriskt mot himlen.

Men i MLS-reglerna står uttryckligen och i versaler att i förlängningen ”räknas INTE bortamål”.

På dråpliga tv-bilder syns hur Zarek Valentin med gester och ord förklarar för lagkamraten Sebastián Blanco att det inte är över, att straffar väntar.

Gav en ”naturlig” förklaring...

För utomstående vore kanske historien roligast om Seattle, där Gustav Svensson spelar på innermitten, hade vunnit på straffar. Men Portland samlade sig efter jubelfadäsen och tog hem avgörandet med 4–2.

Knäfiraren Blanco försökte efteråt slingra sig. Nej då, menade argentinaren, han hade inte missförstått någon regel. Att han jublade före straffläggningen, trots att Portland släppt in det senaste målet, hade en naturlig förklaring.

– Vi firade för att vi visste att vi kunde vinna, säger han enligt New York Times.

Svenskar som spelat i Major League Soccer 01:32
ARTIKELN HANDLAR OM