”De behandlar oss som skit”

Foto: Bildbyrån
Västerås SK är inte nöjd med hur de behandlas av Benfica.
FOTBOLL

Enligt uppgifter till Sportbladet försöker Benfica blåsa Västerås SK på mångmiljonbelopp.

Nu rasar VSK:s ordförande Bengt-Åke Nilsson.

– Benfica har behandlat oss som skit hela tiden, säger han.

Victor Nilsson Lindelöf, 22, är nära en övergång till Manchester United och det har i flera veckors tid spekulerats i en rekordstor övergångssumma, mellan 400 och 450 miljoner kronor.

Det, i sin tur, kan göra division 1-klubben Västerås SK till en av Sveriges rikaste klubbar.

När VSK sålde Nilsson Lindelöf till Benfica i december 2011 skrev man nämligen in en så kallad ”vidareförsäljningsklausul” som uppges ligga runt 20 procent.

Men på senare tid har VSK och Benfica hamnat i en tvist.

Den portugisiska storklubben anser att samtliga klausuler som skrevs in i kontraktet vid ”Vigges” övergång till Benfica skulle sluta att gälla när mittbacken skrev på sitt nya proffskontrakt med Benficas A-lag sommaren 2015.

Ärendet utreds just nu av Fifa.

”Inte förvånande”

Och under tisdagskvällen kunde Sportbladet avslöja att Benfica försöker göra om den nära förestående affären med Manchester United.

Deras plan är, enligt uppgift, att baka in högerbacken Nelson Semedo i en slags ”paketaffär” och på så vis få ner Nilsson Lindelöfs officiella prislapp rejält.

Det skulle innebära att VSK går miste om en jättesumma.

Och nu rasar VSK:s ordförande Bengt-Åke Nilsson.

– Om det stämmer att Benfica försöker göra så här så är det inte direkt förvånande. Det är snarare vad man kan förvänta sig av dem med tanke på hur de har betett sig hittills, säger han.

Det är den bilden du fått av Benfica?

– Ja, Benfica är en av Europas största klubbar och vi kommer från en liten skitort i Norden. De tror att vi ska vika oss så fort de höjer rösten. Och det är så här de har behandlat oss hela tiden – som skit. Men jag kan garantera att vi inte kommer vika oss. Vi låter Fifa ta sig an vårt ärende och vi utgår från att vi kommer få rätt till slut.

Ni får förlita er på Fifa helt enkelt?

– Ja, och Fifa har väl inte världens bästa rykte om att vara en schyst organisation direkt… Men vi förväntar oss, trots allt, att de ger oss rätt. För det är liksom inget snack om att det som står i avtalet ska gälla.

Kan dröja ett till två år

Det ärende som Fifa handlägger just nu handlar om en ersättning till VSK på 2,7 miljoner kronor som klubben skulle ha fått när Nilsson Lindelöf spelat tio A-lagsmatcher för Benfica (vilket han nu har gjort).

– Fast det ärendet hänger ihop med vidareförsäljningsklausulen. Om Fifa ger oss rätt så innebär det att alla klausuler ska gälla, säger Bengt-Åke Nilsson.

Vi har hört att det kan dröja ett till två år innan Fifa är klara med det här?

– Ja, det kan dröja så länge.

Kan ni i så fall få pengar retroaktivt?

– Ja, vårt krav gentemot Benfica står ju kvar. Och vi vill också ha ersättning för att det första ärendet har dragit ut på tiden. Dröjsmålsränta, kan vi väl kalla det för... Min tolkning av hela den här soppan är att Benfica försöker ”tråka ut oss” och få oss att ge upp kampen. Men det kommer vi som sagt inte att göra, det kan jag lova, säger Bengt-Åke Nilsson.

Victor Nilsson Lindelöf är nu tillbaka i Portugal och tränar med Benfica som vanligt.