Hope Solo

Hope Solo: Vi blev mobbade i landslaget

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Utåt sett har USA:s damlandslag i fotboll varit en välfungerade segermaskin.

Nu vittnar målvakten Hope Solo om att hon blev mobbad av andra spelare.

– Det fanns en klubb för elaka tjejer, säger hon till BBC:s podcast The Player.

Solo debuterade för USA år 2000, då de var regerande världsmästare och anfördes av Mia Hamm, Brandi Chastain och Michelle Akers.

Första tiden undvek lagkamraterna henne.

– Folk var inte snälla mot oss. Folk var inte välkomnande. De bjöd oss inte att sitta vid deras middagsbord. Det var riktigt tufft att växa inom landslaget både socialt och spelmässigt, säger hon i BBC:s podcast The Player.

Påminner om klubblag

En lång karriär slutade med 202 landskamper, en världsmästartitel och två OS-guld, men när Hope Solo berättar om sina första år använder hon ordet mobbning

– Många spelare kom från rika, vita familjer. Det är kulturen i USA:s landslag. Det är en väldigt privilegierad, vit kultur. Jag minns att Carli (Lloyd) och jag alltid pratade om kulturen: vi måste ändra den! Carli och jag var väldigt välkomnande, vi var inga mobbare. Vi var snälla mot de unga tjejerna som kom med, vilket jag tror beror på att vi blev mobbade.

Det amerikanska landslaget är samlat större delen av året och betalar löner till spelarna. På så vis påminner det om ett svenskt klubblag. Men det gör också att en framstående fotbollsspelare i USA knappast kan välja att stå utanför landslaget eller dess kultur.

”Skapar mjukare idrottare”

Poddintervjun med Hope Solo mynnar inte riktigt ut i den väntade slutsatsen. Efter att ha pratat om hur miljön blivit mer tillåtande med åren så påminner målvakten om att man måste härdas för att nå framgång.

– Du kan inte pressa unga spelare såsom du brukade pressa en riktigt tävlingsinriktad idrottare, någon som Carli. Du måste tillgodose deras behov på ett annat sätt. Det är en fullständigt annorlunda miljö nu och det är inte alltid en bra sak. Jag tror att det skapar mjukare idrottare.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Elanga: ”Det jag tycker mest om hos Ronaldo”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hope Solo

USA:s damlandslag i fotboll