Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Fredrika

Räddningsplanen vid ett nej från Häckens medlemmar

Storsponsorns löfte

Publicerad 2021-01-27

Röstar BK Häckens medlemmar nej till ett övertagande av KGFC kan klubben räddas av sina samarbetspartners.

Diskussionerna har pågått i sponsorgruppen sedan julens chockbesked.

– Vi ska ha ett representationslag i högsta ligan, i damallsvenskan. Det är inget snack om det, säger Henric Sundin, regiondirektör på Din Bil Sverige AB.

På onsdag kväll röstar BK Häckens medlemmar ja eller nej till övertagande av KGFC. På torsdag ska KGFC klubba sitt godkännande. Förslaget kom plötsligt och den senaste tiden har förberedelserna varit intensiva.

I måndags besökte Kopparbergs spelare Gothia Park, som kan bli lagets nya träningsanläggning och under tisdagen samlade klubbens ordförande Peter Bronsman spelarna efter träning på Valhalla för att ingjuta mod i dem och för att påpeka att det som sker är för deras eget bästa.

”Vi har scenarier för både ja och nej”

I förslaget inför det extra årsmötet ger BK Häcken sin syn på hur man bedömer KGFC:s chanser till överlevnad vid ett nej från medlemmarna:

Med de nya förutsättningarna, att Kopparbergs/Göteborg FC avbryter sin elitsatsning, ser vi i dag tre alternativ: BK Häcken tar över verksamheten, en annan elitklubb i Göteborg tar över verksamheten, eller så läggs verksamheten ner och Västsverige står utan representation i Damallsvenskan 2021, skriver klubben.

Men den utvägen ser inte Henric Sundin, regiondirektör på Din Bil Sverige AB. Som stor samarbetspartner till KGFC (och BK Häcken herr) tycker han inte alls att nedläggning är ett alternativ om Häckens medlemmar skulle säga nej.

– Vi har scenarier för både vid ett ja och ett nej, säger han.

Det han benämner som ”vi” är en grupp av flera sponsorer. Gruppen har en tät och konstruktiv dialog och har gemensamt utvecklat samarbetet kring KGFC det senaste året.

Den diskussionen har, påpekar Sundin, inte slutat för att klubbens läge radikalt förändrats.

Vad händer vid ett nej från BK Häckens medlemmar?

– Jag tror att det finns stora möjligheter. Jag ser det inte ens som alternativ 2 utan alternativ 1B.  Det är styrelsen i Göteborg FC som tagit det här steget, men jag tror att det kan finnas möjligheter att göra något annat i en annan kostym, eller annan regi. Då får man tillsätta en ny styrelse. Jag tror att det finns möjlighet för fortsatt spel men att man får ta över varumärket och organisationsnumret är en förutsättning.

Henric Sundin ser både en kortsiktig lösning som en räddningsplanka till ett annat samarbete, men utesluter inte klubben fortsatt står på egna ben.

– Vi (samarbetspartners) har fokuserat på allt annat än det sportsliga. Hur vi ska kunna göra klubben attraktiv, skapa förutsättningar för tjejerna att spela fotboll. Vi kan fortsätta komma till Valhalla för iscensätta våra planer att skapa större engagemang kring klubben, säger han och påpekar att samarbetet med Kopparbergs FC varit bra men att det finns saker att ångra med blicken i backspegeln.

– Man kanske, med facit i hand, skulle granskat klubbens stadgar, medlemsregister och liknande. Det kanske man skulle tittat på när man gick in i avtal. Jag tycker klubben skötts seriöst mot oss, det är väl i det här sista man kan vara fundersam över, säger Sundin som påpekar inför omröstningen att spelarnas förutsättningar att utöva sin idrott är det viktigaste oavsett om det blir i Häcken eller på annat sätt.

Inväntar nu ett beslut från Häckens medlemmar

KGFC:s ordförande Peter Bronsman håller lägre profil kring vad som sker vid ett eventuellt nej.

– Vi har sagt så här: vi spekulerar inte. Vi är så inställd på det vi gör nu. Vi inväntar ett beslut från Häckens medlemmar, det vi inte utfallet av. När vi vet det spekulerar vi i så fall.

Era sponsorer säger att det finns krut och muskler för fortsätta verksamheten för ett eller flera år, hur ser du på det?

– Det är spekulation och jag vill inte spekulera innan vi vet.

Känner du till att det finns en plan B?

– Jag vill inte spekulera innan vi har röstningarna, det är bara dumt.

Peter Bronsman