OBOS Damallsvenskan i fotboll

Vejes bisarra tågupplevelse: ”Han sa att fotboll inte är ett jobb”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Rosengårdsstjärnan Katrine Veje var på väg över den dansksvenska gränsen när hon stoppades av polis.

Anledningen? Polisen trodde inte fotbollsspelare var ett jobb.

– Jag började skratta för jag trodde han skojade, säger den danska landslagsbacken till Sportbladet.

Katrine Veje, 29, har över hundra A-landskamper för Danmark på CV:t, har spelat för klubbar som Montpellier och Arsenal och är sedan förra året en viktig del i damallsvenska topplaget FC Rosengårds A-trupp.

Under torsdagen satte hon sig, som vanligt, på tåget för att bege sig från Danmark mot Malmö för träning. Något som, trots coronarestriktioner, hittills hade fungerat smidigt för den Danmarksboende försvarsspelaren.

Dock inte denna torsdag.

– Om man inte jobbar i Sverige ska man ha ett coronatest med sig för att resa in. Om du jobbar i Sverige behöver du bara göra ett test i veckan, inleder ytterbacken när hon berättar om den bisarra morgonupplevelsen för Sportbladet.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Visade papper

Katrine Veje, som testar sig som vanligt i samband med att hon arbetar med och spelar elitfotboll, hade gjort sitt senaste test under måndagen.

Testet ansågs för gammalt. Och passet var danskt.

Men inte ens när Veje visade upp medhavda dokument, signerade av sportchef Therese Sjögran, som styrkte att hon är anställd som professionell fotbollsspelare hos en Champions League-kvartsfinalist, vek sig gränspolisen i fråga.

– Han sa att fotboll inte är ett jobb och att jag behövde kliva av för att åka tillbaka till Danmark. Jag började skratta för jag trodde han skojade, säger Veje.

– De brukar inte känna igen mig men om man säger Rosengård vet de oftast att det är ett bra lag som spelar i Champions League.

”Skulle aldrig hända för en man”

Lyckligtvis för Katrine Veje, när hon redan hade fått kliva av tåget i Hyllie, så hade polisens kollega desto mer fotbollskännedom.

– Den andra polisen sa att ”det är hennes jobb”. Så jag fick hoppa på nästa tåg.

Ett tåg som turligt nog blott var tio minuter bort, vilket innebar att Veje hann till träningen utan försening. En något förmildrande omständighet enligt danskan – men likväl.

– Min första tanke var att det skulle aldrig hända för en man. Så jag var ganska irriterad. Jag bad om namnet på polisen för att lämna ett klagomål men fick det inte.

Bad polisen om ursäkt i alla fall?

– Nej, han sa ingenting. Hans kollega skrattade och sa att du kan ta nästa tåg.

”Bara otur”

Veje, som när hon pratar med Sportbladet sitter på ett tåg på väg hem från en arbetsdag som FC Rosengård-spelare, poängterar dock att detta inte var någon vanlig inresekontrollsupplevelse.

– Detta var en person utav hundra poliser. Ofta är de ganska snälla. Bara otur att jag träffade just den här.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisregion syd, till Sportbladet:

– Vi har ganska mycket personalomsättning och utbildningar och olika erfarenheter. I det här fallet förefaller det vara att den ena kollegan var mer erfaren än andra och att det skett ett misstag. Sen ska man ändå alltid ha ett gott uppträdande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

LÄS VIDARE

BP:s spelare erbjuds gratis mensskydd

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

FC Rosengård

Fotboll