Svenska EM-succén ger mångmiljonbelopp

Publicerad 2021-06-23

S:T PETERSBURG. Svenska landslaget har redan säkrat 137 miljoner kronor i EM och en seger mot Polen ger ytterligare 15 miljoner.

Intäkterna säkrar framtida satsningar på svensk fotboll.

– När vi ser tillbaka på hur pandemin har slagit med uteblivna publikintäkter på 55 miljoner kronor är det otroligt välkommet, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Det svenska landslaget spelar under onsdag kväll sista matchen som avgör vilken placering laget får i gruppen. Avancemanget till åttondelsfinal är redan klart.

Förutom sportslig framgång innebär EM-succén klirr i kassan för Svenska fotbollförbundet.

Redan inför matchen mot Polen är det klart att Sverige och Svenska fotbollförbundet säkrat 137 miljoner kronor.

Sett till dagens kurs ger EM-deltagandet en startpremie på knappa 94 miljoner kronor.

Resultaten i gruppspelet inför den sista matchen mot Polen, det vill säga oavgjort mot Spanien och seger mot Slovakien, har inneburit ytterligare knappa 23 miljoner kronor.

Sverige är även klart för åttondelsfinal vilket med dagens kurs ger 20,6 miljoner, och skulle det bli seger även i åttondelen väntar ytterligare 33 miljoner.

Håkan Sjöstrand.

– Vi räknar varken pengar eller bollinnehav utan nu räknar vi poäng och segrar förhoppningsvis... Men absolut det är väldigt stora summor, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet på plats i S:t Petersburg.

”Väldigt mycket pengar”

Hur stor summan blir till slut återstår att se när slutnotan för deltagandet har summerats, men alldeles oavsett är det pengar som behövs.

– Vi budgeterar aldrig för intäkterna från mästerskap utan det är pengar som kommer utöver. Det är väldigt mycket pengar men vi ska också komma ihåg att det är bruttopengar. Det finns en hel del omkostnader för oss i samband med mästerskapen. När man tagit bort det kommer vi att avsätta de här pengarna för olika specifika projekt för svensk fotboll. Alla pengar går tillbaka till fotbollen, säger Håkan Sjöstrand och fortsätter:

– När vi ser tillbaka på hur pandemin har slagit med uteblivna publikintäkter på 55 miljoner kronor är det otroligt välkommet. För vi behöver fortsätta satsa på spelarutveckling, tränarutbildningar, vår domarverksamhet och mängder med olika satsningar. Även om Janne har fått ihop det över tid på ett väldigt bra sätt, vilket också genererat pengar, är det viktigt att vi kan hushålla över tid också.

”Större än någonsin nu”

Har pandemin inneburit att ni har extra omkostnader för mästerskapet?

– Slutnotan har jag inte här och nu, men det har blivit en del omkostnader i och med ändrad planering.

Bland alla sportsliga och ekonomiska framgångar finns det också ett annat värde för svenska samhället.

– Ur ett folkhälsoperspektiv kanske de här framgångarna betyder ännu mer än de kronor som Svenska fotbollförbundet får. Det värdet kanske är större än någonsin nu, att vi har något att samlas kring om vi ser tillbaka på pandemin och alla uppoffringar alla har fått göra, säger Sjöstrand.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare