Den gången Dennis Bergkamp trollband en hel fotbollsvärld

Dennis Bergkamps mål mot Newcastle är ett av de vackraste i Premier Leagues historia.

Och i dag är det exakt 15 år sedan ”Ice Man” trollband en hel fotbollsvärld med sitt konstnummer.

Se målet och läs Bergkamps egna ord om konststycket.

Det var ett Arsenal på toppen av sin förmåga. Säsongen 2001/02 dominerade London-laget Premier League med sin snabba omställningsfotboll och laget vann ligan sju poäng före Liverpool.

Och det är framför allt ett mål som etsat sig fast i minnet.

Den 2:e mars 2002 med tio minuter kvar av bortamatchen mot Newcastle fick Patrick Viera bollen på mitten och spelade fram den till Bergkamp. Holländaren släppte vidare den till Pires på vänsterkanten och satte fart mot straffområdet. Han viftar med armen och visar att han vill ha bollen.

”Jag ville ha den på fötterna men den kommer bakom mig”, berättar han senare.

”Det överraskar mig så jag tänker att nu behöver jag en ny idé. Jag hade kunnat spela säkert och kontrollera bollen och spela tillbaka den eller vända men jag vet att försvararen är på väg och jag kan utnyttja bollens fart. 10 meter innan bollen når fram bestämmer jag mig: ’Jag ska vända bort honom’”

Två bollberöringar senare ligger bollen i Newcastles mål.

Viasat Fotboll

Målet har röstats fram till Arsenals snyggaste genom alla tider men alla var inte övertygade om Bergkamps genialitet.

”Jag är inte säker på att det var meningen att göra så”, har den bortfintade försvararen Dabizas berättat senare men Bergkamp förstår inte kritiken:

”Vad menar folk med ”inte meningen”. Vilken del menar de? Självklart kunde jag inte se allt framför mig men jag visste hur bollen kommer att studsa och hur försvararen kommer att vända. När jag satte in min tackling visste jag var bollen skulle hamna och var målvakten var.”

Helt klart är i alla fall att Bergkamps konstnummer kan ses hur många gånger som helst.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.