Andersson: ”Kollade på V75 i stället för att räkna tabeller...”

Publicerad 2017-10-08

Inför avgörande mot Nederländerna har Janne Andersson koll på taktik och spelvägar.

Mindre på hur olika scenarion och resultat påverkar Sveriges VM-öde.

– Jag sitter inte med spelarna med en miniräknare och skriver tabeller, säger förbundskaptenen, som i stället rättade V75-rader och tog en öl med övriga ledare.

Lördagens resultat i VM-kvalgrupp A gör att Sverige fortfarande kan vinna gruppen, bli tvåa och gå till playoff eller sluta trea utan chans att nå VM i Ryssland nästa sommar.

Det mest sannolika är att Sverige och Nederländerna gör upp om andraplatsen på Amsterdam Arena tisdag kväll.

Tänker inte på förlust

Då har Blågult råd att förlora med hela 0-6 men ändå sluta tvåa i gruppen.

– Jag bryr mig inte om det. Jag går inte omkring och tänker på att vi ska förlora. Vi går in för att vinna matchen, säger Janne Andersson vid en välbesökt pressträff med svensk media under söndagseftermiddagen. 

– Den taktiska planen kommer kanske påminna ganska mycket om hur vi spelade mot Frankrike. Vi måste våga att ha ett eget spel. Vi kan inte bara hålla på och försvara oss i 90 minuter, säger Andersson.

Med i ekvationen är också att Sverige behöver vinna mot Nederländerna för att han en chans att bli ta rankingpoäng och bli seedat i playoff som en av de fyra högst rankade grupptvåorna.

Hur svåra tycker du att de här reglerna är?

– Det är som det är, det hjälper inte vad jag tycker. Jag kan tycka att det är konstigt att man plötsligt stryker resultaten mot ett lag (sistalaget i gruppen). Lasse Richts berömda kompis räknar på läget, säger Janne Andersson.

Får spelarna information om olika utfall och lägen?

– Nej och jag är ganska ointresserad själv. De försökte förklara för mig i morse, men jag är helt ointresserad. Det är så många faktorer som påverkar och det kan jag inte göra något åt. 

Ingen tabellräknare

– Jag kan inte göra något åt om Danmark förlorar mot Rumänien. På tisdag kanske det har klarnat lite till. Då kanske det är något som vi behöver ta upp med spelarna.


Uppdatering: Danmark-Rumänien slutade 1–1. Därmed kan Sverige inte gå om Danmark i seedingstabellen. Läs mer här!


Ska man tolka det som att du inte har helt koll på läget…?

– Jag är inte helt trög! Jag har koll på tabellen och jag kan räkna, säger Andersson med ett brett leende. Ska jag sitta med spelarna med en miniräknare och skriva massa tabeller…?

– Jag skriver upp var vi ska börja pressa, när vi vinner boll och hur vi ska spela där. Det andra får andra hålla på med. 

Hur ser du på det mentala spelet, har ni ett övertag?

– Jag har ingen aning. Det får du fråga de som håller på med sånt. Vi ligger före dem i tabellen, det är bra, säger Janne Andersson.

Här går Janne back

Det är uppenbart att den svenske förbundskaptenen använde den sena lördagskvällen åt att njuta av 8-0-segern mot Luxemburg, umgänge och annat än just att räkna på tabeller.

Hur kommer kommunikationsgången se ut från matchen i Paris (Frankrike-Vitryssland)?

– (Suck) Det har jag inte heller funderat över än. Jag satt med alla ledarna i går. Vid varje samling spelar vi ledare V75. Vi tog varsin öl och kollade på travet, svor och var förbannade för att vi inte vann några pengar.

– Som vanligt har jag flest andelar för ingen ska få vinna mer än mig… De kostar mig mycket, de här samlingarna. Sedan gick jag och la mig. Nu på dagen har jag varit med spelarna som inte spelade i går och tränat. 

– Så svaret är att jag inte har kommit dit i planeringen än. Ja, visst, det här är grejer som vi får paketera ihop när vi kommer närmare matchen om vi tycker att det har betydelse, säger Andersson.

FÖRUTSÄTTNINGARNA – BLÅGULTS VÄG TILL VM

Sista omgången, tisdag: 

Holland–Sverige, Frankrike–Vitryssland, Luxemburg–Bulgarien.

Sverige vinner VM-kvalgruppen  och går direkt till VM:

vid seger borta mot Holland samtidigt som Frankrike tappar poäng hemma mot Vitryssland.

vid oavgjort mot Holland samtidigt som Frankrike förlorar mot Vitryssland.

Sverige slutar tvåa i gruppen och får spela playoff till VM:

vid seger mot Holland samtidigt som Frankrike vinner mot Vitryssland.

vid oavgjort mot Holland samtidigt som Frankrike tar poäng mot Vitryssland.

vid förlust med max sex mål mot Holland.

Sverige slutar trea i gruppen och missar VM:

vid förlust med mer än sex mål mot Holland.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player