Eriksson dömer match i Kina

Foto: Christine Olsson/TT
Jonas Eriksson blir den första utländska domaren i den kinesiska superligan. Arkivbild.
FOTBOLL

Jonas Eriksson har dömt fotboll på de flesta nivåer, allt från Superettan till Champions League.

Nu tar den svenske fotbollsdomaren ett nytt steg i karriären med ett gästspel i den kinesiska superligan.

– Oerhört hedrande och kul, säger han till TT.

Jonas Eriksson är en av svensk fotbolls mest meriterade domare. Förutom mer än 300 Allsvenska matcher har Eriksson dömt matcher i såväl Champions League, EM som VM. Förra året fick han även äran att döma finalen i Europa League.

Nu tar 43-åringen ett nytt steg i karriären, ett gästspel i Kina. Tillsammans med sina assisterande domare Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius ska Eriksson döma lördagens kinesiska ligamöte mellan Tianjin Quanjian och Shandong Luneng.

– Det har funnits en relation och kontakt under en tid. Det har varit mycket om och men och pusselbitar som behövde falla på plats för att det skulle funka. Nu landade alla pusselbitar rätt och vi är på väg, säger Eriksson till TT precis innan han och hans team ska sätta sig på flyget mot Peking.

”Inte för pengarna”

Den kinesiska fotbollsligan har på senare år lockat till sig flertalet stora fotbollsnamn. Idag återfinns spelare som den förre Milanbrassen Alexandre Pato, kraftpaketet Hulk och argentinaren Carlos Tévez alla i den kinesiska superligan. En betydande orsak att spelarna väljer Kina är de enorma lönerna, men Eriksson menar att det inte är pengarna som lockar.

– Jag började inte döma fotboll för pengar och kan man min historia så vet man att jag aldrig gjort eller aldrig kommer göra det. Det är inte för pengarna vi åker till Kina. Jag skulle gissa att varje spelare i den kinesiska ligan har bättre arvodering än vad vi kommer ha.

Följer kollegors fotspår

Att asiatiska ligor tar internationell domarhjälp är inte ett helt nytt fenomen. Premier League-domaren Mark Clattenburg valde i februari ett uppdrag som ett slags domaröverhuvud i Saudiarabien och liknande vägval har även Clattenburgs landsman Howard Webb tidigare valt. När det kommer till Kina kommer den franske domaren Tony Chapron likt Eriksson att döma en kinesisk ligamatch i helgen.

Enligt Eriksson blir detta ytterligare en i raden av internationella erfarenheter.

– Jag har dömt internationell fotboll sedan 2002 och dömt spelare med massa olika nationaliteter i ett antal länder. Jag har inte ens räknat. Nu kommer det naturligtvis vara flest kineser. Det är så klart en stor utmaning, i all internationell fotboll. Men vi har en bred erfarenhet med matcher i olika länder och olika kulturer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll