”Det är helt sjukt, jag känner ingen smärta”

Publicerad 2023-11-13

VARBERG. För en och en halv månad sedan tvingades han akut avsluta karriären på grund av ryggskadan.

Nu, efter operation, är Marcus Berg helt smärtfri.

– Det är helt sjukt, jag mår jättebra, säger den förre IFK Göteborg-stjärnan.

Följ ämnen
IFK Göteborg

En lång och framgångsrik karriär avslutades abrupt den 25 september. Då meddelade Marcus Berg att ryggskadan han dragits med under en lång tid förvärrats.

Han tackades av på Gamla Ullevi och några dagar senare genomgick han en operation. Samtidigt föll IFK Göteborg ner i en djup formsvacka, och lyckades först sent in på stopptid i den sista omgången rädda det allsvenska kontraktet.

Det var därför en på två sätt lättad Berg som mötte Sportbladet efter Blåvitts seger mot Varberg.

– Det var hemskt att stå vid sidan om. Vi lever för detta, och det har varit jävligt tufft i perioder. Nu löste vi kontraktet, vilket är en fantastisk känsla. Samtidigt som man har med sig det här att ”fan, vi ska inte vara i den här situationen”.

Han bröt ihop och grät av lättnad direkt på slutsignalen. Men när han en stund senare möter upp i arenans katakomber är det också en ny Berg. Han står rak i ryggen och för den som sett honom stå ihopvikt av ryggsmärta efter matcher så verkar han nu ett par centimeter längre.

– Det här helt sjukt, bara att jag kan stå så här. Jag mår jättebra, operationen gick jättebra. I dag är jag smärtfri, vilket var målet. Sen är jag inte redo för att kunna belasta riktigt, men det här att kunna gå och stå utan smärta har varit första målet. Och där är jag verkligen. Så det är jätteskönt. 

Så du ska inte behöva få några framtida men?

– Nej, det beror på hur rehaben går. Det är en lång rehab och det gäller att ta det steg för steg. Men just den här första känslan är jätteskön. Målet är att kunna motionera, springa, vara med barnen och kanske snöra på sig skorna och ha en ledarroll. Sen om det är med barn, ungdomar eller seniorer det vet vi inte.

Det pratas om en ledarroll av någon form i IFK Göteborg.

– Vi pratar, har pratat och kommer att prata. Vi får se vad det finns för alternativ, vad jag vill och vad klubben vill. 

IFK Göteborgs tekniske direktör Ola Larsson är intresserad av en fortsättning i klubben för Berg.

– ”Mackan” är en sån person som jag personligen vill ha kvar här i någon form. Han har en enorm erfarenhet, så det skulle vara jättefint. Men han måste hitta sig själv, det har varit en process att gå från att vara spelare till ”vad händer nu?”. Jag tänker att han får ta den tiden det tar. Vi finns här om han är intresserad.  

Följ ämnen i artikeln