Norska fiaskot – utslaget ur EM

Noll poäng, noll gjorda mål och utslaget ur gruppen för första gången sedan 1997.

Det norska EM-fiaskot är ett faktum.

– Jag lider med tjejerna, säger förbundskaptenen Martin Sjögren.

Martin Sjögren.
Martin Sjögren.

Svenske Martin Sjögren presenterades som norsk förbundskapten i december och skulle leda laget till nya framgångar i EM i Holland.

Norge, som var i final i EM 2013, har tagit två EM-guld och inte varit sämre än semifinal på 2000-talet.

– Norge är alltid bra i mästerskap. En liten outsider, sa tidigare landslagsstjärnan Victoria Sandell Svensson till Sportbladet när det handlade om att tippa medaljer inför mästerskapet.

Blev nollade

Men efter två förluster på två matcher var läget minst sagt pressat inför den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Danmark på måndagen.

Norge var tvunget att vinna med många mål för att över huvud taget ha en chans att ta sig vidare.

– Det är ett praktfiasko om de misslyckas, sa experten Malin Swedberg.

Och praktfiasko blev det.

Norge föll med 0–1 mot Danmark och åker därmed hem med noll poäng, noll mål och tre raka förluster. Norges sämsta mästerskapsfacit någonsin.

Svidande kritik

Kritiken mot tränarstaben, däribland Martin Sjögren, är hård.

”Det norska laget har inte varit bra nog. Men det har heller inte landslagsledningen. Vi kan börja med användandet av, eller rättare sagt, icke-användandet av Guro Reiten. Det är faktiskt en skandal att hennes kvaliteter inte har utnyttjats under hela vårsäsongen. Det offensiva spelet skulle ha byggts kring Reiten och Caroline Graham Hansen”, skriver VG-journalisten Trond Johannessen i en krönika.

Han fortsätter:

”Nils Johan Semb (sportchef i norska fotbollförbundet) har redat slagit fast att Martin Sjögrens jobb inte är i fara, att detta är ett långtidsprojekt. Men då är frågan om inte svensken borde ändra taktik en smula, att Norge borde ta ett par steg tillbaka och göra saker och ting lite enklare. Tyvärr”.

”Förtjänade mer”

Martin Sjögren själv var nedstämd efter uttåget.

– Jag är väldigt besviken över förlusten. Vi var tvungna att göra fyra mål men lyckades inte med ett enda. Vi skapade massor av chanser, träffade ribban två gånger, stolpen, missade en straff... men kammade noll, säger han på presskonferensen.

– Jag lider med tjejerna. De gav allt de hade i andra halvlek men fick inget för det. Vi förtjänade mer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.