”Zlatans röst var inte stark – den var as-stark”

Allbäck om landslaget efter Zlatan, nya livet som agent, drömspelaren och relationen till Hamrén

OSLO. Flera har haft synpunkter och kritiserat att för mycket kretsade kring Zlatan Ibrahimovic under superstjärnans tid i svenska landslaget.

Dåvarande spelaransvarige Marcus Allbäck både bekräftar och försvarar den bilden i en längre intervju med Sportbladet.

– Zlatans röst i landslaget var inte bara stark, den var as-stark. Det var naturligt, han avgjorde ju åtta av tio matcher, säger Allbäck, som nu gett sig in i agentbranschen.

Det tar flera veckor att få ihop intervjutillfället. Vi missar varandra i Stockholm, är inte på plats i hemstaden Göteborg samtidigt så till slut blir det att Sportbladets utsände får passa på att intervjua en uppbokad Marcus Allbäck på ett hotell i direkt anslutning till Ullevål i Oslo, ett par timmar före avsparken mellan Norge och Sverige.

– Nu ska jag göra en grej med norska sponsorer om en stund också. Jag stötte på en gammal lagkamrat från Aston Villa. Han jobbar för norska förbundet och jag tackade ja att prata om svenska landslaget, säger Allbäck när han slår sig ned i den än så länge folktomma hotellrestaurangen.

Efter Sveriges uttåg ur EM förra sommaren var dryga sex år med Erik Hamrén och Marcus Allbäck, som förbundskaptenens närmaste man, i spetsen för landslaget över.

”Brinner inte för att bli tränare”

Allbäck valde att slå sig in på agentbanan, ihop med etablerade Martin Dahlin.

– Jag var ju en blandning av assisterande tränare, team manager och agent när jag var i landslaget. Jag var spelarnas närmsta man – och det vill jag vara även i dag när jag är spelaragent.

Finns det inte en problematik att direkt gå från den rollen i landslaget till att bli spelaragent?

– Nej, det tycker jag absolut inte. När jag träffar en spelare så känns det verkligen som att jag får ett ärliga svar om de skulle vara intresserade av att lyssna på hur vi arbetar. Jag har fått svaret att de har en agent och att de är nöjda med den de jobbar med, och då respekterar jag givetvis det. Jag tror inte det finns spelare som känner någon slags tacksamhetsskuld till mig.

Har någon från SvFF haft några åsikter om att du har klivit in i den här rollen så snabbt?

– Nej, och jag tycker inte någon kan ha det heller. Jag jobbar inte där längre. Då är då och nu är nu, säger Allbäck utan att vara medveten om att just den meningen är ett av nye förbundskaptenen Janne Anderssons favorituttryck.

Varför valde du agentbanan och inte tränarjobbet?

– Jag är utbildad tränare på näst högsta nivån, advanced. Men jag känner inte just nu att jag brinner för att bli tränare. Det här känns mer spännande. Både jag och Martin Dahlin har stor nytta av alla kontakter vi har från vår tid som spelare. Jag känner även på ett sätt att jag kan fortsätta mitt fotbollsliv genom spelarna jag jobbar med och alla ledare man träffar.

Hur ser din vardag ut?

– Vi tycker det är viktigt att ta hand om spelarna vi redan har, att ha en personlig kontakt. Vi vill inte ha ett för stort stall, mest för att kunna ta hand om alla på ett proffsigt sätt. Jag ser på matcher och träningar med våra spelare och pratar regelbundet med dem. Vi försöker vara väldigt raka i vår feedback till dem. Vi känner starkt att vi kan hjälpa dem med egna erfarenheter vi har. Ibland kan de nog tycka vi är lite hårda, men det är ju på det sättet de utvecklas. Jag tror de litar på vår erfarenhet. 

– Här i Oslo har jag till exempel träffat en norsk spelare som vi tycker skulle vara intressant att ha hos oss.

Kollar du juniormatcher för att hitta potentiella spelare att jobba med?

– Ja, det gör jag. Våra yngsta spelare är 17 år. Är man yngre än så tycker jag inte man är i så stort behov av agent. Men det ringer en del föräldrar och spelare, ofta efter de blivit kontaktade av andra agenter som ofta slänger upp ett avtal direkt. Det tycker jag känns märkligt. Jag säger i stället att jag kan hjälpa till om de har frågor utan att vi behöver skriva avtal. Jag tycker att man ska ta sig tid innan man beslutar sig för en agent. Att man tar reda på vad det är för person, och det är ett ansvar som spelaren (och föräldrar) har att ta reda på vem agenten är.

Vem skulle du vilja representera?

– Jag skulle kunna tänka mig att signa med Zlatan – men jag tror han är ganska nöjd med sin agent…

Allbäck skrattar högt över tanken att peta undan kontrasten Mino Raiola.

Har du någon kontakt med Zlatan i dag?

– Ja, lite grand. Vi hörs av emellanåt.

Ibland fick man ju intrycket att kemin mellan er inte alltid var den bästa?

– Vilket är helt felaktigt. Tyvärr verkade det som en del trodde på det i början, kanske mest för att vi är två väldigt olika personer. Vi har alltid haft en fin relation som bara blivit bättre med åren.

Zlatan och Allbäck tillsammans i landslagströjorna
Zlatan och Allbäck tillsammans i landslagströjorna

”Finns utrymme när Zlatan inte finns där”

Hur ser du på landslagets prestationer efter att Erik Hamrén, du – och Zlatan – har slutat?

– Att det är suveränt jobbat. Det är otroligt kul att de fått så fina resultat när man plötsligt inte har sin store världsstjärna i Zlatan. Det är imponerande hur alla har tagit ett större ansvar nu. Det är flera som tar för sig mer – och det finns verkligen utrymme att göra det när Zlatan inte finns där.

Kunde ni gjort något annorlunda för att skapa lite av det utrymmet även när Zlatan spelade?

– Nej, det känner jag inte. Det var en unik situation. Sverige har aldrig haft en spelare på den nivån. Det var naturligt att allting kretsade, styrdes, via eller kring honom. Man får inte glömma att det var han som avgjorde i de flesta matcherna.

– Zlatans röst i landslaget var inte bara stark, den var as-stark. Han kunde bli arg för att han inte fick en passning när han var i bra läge och då sa han till om det. Men ibland passade de andra bara till honom – och då kunde han skälla på dem om det också, haha.

Känns det jobbigt med jämförelserna mellan ert landslag och det nya som formats nu under Janne Andersson?

– Nej, det tycker jag inte. Jag är bara glad över att landslaget går bra, nu är det mera tillbaka till grunderna. Det var något helt annat med Zlatan. Jag har haft nära 17 fantastiska år med landslaget som spelare och ledare. Det bär jag alltid med mig med stolthet. 

– Dessutom hade vi sex spelare i senaste A-truppen och det är ju kanon att de presterar bra där. 

Den tidigare öde hotellrestaurangen börjar sakteliga fyllas på timmarna före avspark.

Allbäck räknar med ”torr rostbiff” på sponsorträffen med norska fotbollförbundet samtidigt som bordet bredvid oss får in en stor och lika välgräddad som väldoftande pizza.

Allbäck avstår från att beställa in något.

Du ser ut att hålla formen.

– Jag ligger väl något kilo plus. Jag vägde kring 80 kilo som spelare och 82 kilo nu. Men jag har nog fötts med en bra förbränning och äter bra mat. Sedan kör jag någon fysisk aktivitet en till tre gånger i veckan. Jag spelar en del tennis, ibland med Olof (Mellberg). Han är alldeles för bra för mig men han säger i alla fall att han tycker det är lite kul att lira. Men det kanske är för att han alltid vinner…Zlatan och Olof är de största vinnarskallarna jag träffat på. Helt makalösa.

”Kopplingen med Erik finns inte längre”

Vännen Mellbergs succé med Brommapojkarna gläder Allbäck väldigt mycket.

Svårare är det för kompisarna Erik Hamrén och Allan Kuhn att hitta rätt uppdrag.

Om Erik Hamrén vill ha med dig när han tar ett nytt tränarjobb, vad svarar du då?

– Just nu har jag ju börjat med det här ihop med Martin Dahlin så då skulle det bli ett nej till Erik. Många säger att det nog tar ett år eller två att komma igång ordentligt. Nu har det gått knappt ett år, men det känns väldigt inspirerande och roligt.

– Kopplingen mellan Erik och mig som ett team finns ju inte riktigt kvar längre. Han och jag pratade om det i somras. Vi hade 6,5 roliga och lärorika år tillsammans, och jag är oerhört tacksam att han gav mig den chansen. Men efter EM så kände Erik att han kunde tänka sig en liten paus, och jag kände inte för det. Jag ville köra på direkt inom fotbollen. Det skiljer ju också 15 år mellan oss och han har varit tränare i 35 år. Det föll sig inte naturligt att vi skulle sitta tillsammans och vänta på att det skulle dyka upp något.

– Erik och jag har fortfarande bra kontakt med varandra. Han har fått en hel del erbjudanden som han har valt att tacka nej till. Han har gjort de största klubbarna i Sverige, Danmark och Norge och vunnit titlar överallt. Samtidigt är det svårt som tränare. Det finns inte ett smörgåsbord med bra erbjudanden från övriga Europa. 

– Vi håller ögonen öppna för honom, det vet han. 

En annan av dina kompisar, Allan Kuhn, fick sparken av Malmö FF. 

– Jag blev så klart väldigt förvånad. Blir man anställd av Sveriges största klubb och tar SM-guld så tycker jag det var konstigt. Samtidigt känner jag Daniel Andersson i MFF och vet att han är smart och har sin agenda. Det får man också respektera. 

– Vi har inget avtal med Allan, men jag pratar tätt med honom och vi har sagt att vi ska hjälpa varandra om det passar. 

– Du hör ju, det är redan två tränare som vi vill hjälpa! Det är tufft att vara tränare. Jag tror att jag har valt rätt spår, säger Marcus Allbäck med ett leende.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.