Förlorade en halv miljard hjärnceller

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Kaj Kunnas.
FOTBOLL

Förra året drabbades den finländske tv-profilen Kaj Kunnas av en hjärninfarkt.

Nu berättar han detaljerat om skräckupplevelsen den där morgonen den 24 maj 2016 när han förlorade en halv miljard hjärnceller.

– Det kändes som varm sirap rann ned längs ena kinden, säger 54-årige Kunnas till Iltalehti.

Kaj Kunnas är en stor tv-profil både i Finland och i Sverige. Den folkkäre kommentatorn var anställd av finska Yle men har jobbat för både SVT och TV4, i Finnkampen och i hockey-VM.

Den 24 maj förra året drabbades han av en hjärninfarkt (stroke).

Nu berättar han i detalj om skräckupplevelsen den 24 maj 2016 då det fasansfulla inträffade. Det var tidigt på morgonen och Kaj Kunnas var i badrummet när han plötsligt insåg att något var fel.

”Kinden hängde”

Han hade precis borstat tänderna och tittade på klockan. Den var 7.40.

Kunnas berättar vidare att han tog på sig deodorant under armarna och skulle lägga tillbaka burken på hyllan. Men han hade svårt att få deodoranten på plats och fick hjälpa den högra handen med den vänstra.

– Jag satte mig på toalettstolen och funderade vad som händer. Jag hade inte ont alls. Jag mådde bra på alla sätt, men kände som om någon hällt varm sirap på hjässan och att det rann ned längs ena kinden. När jag ställde mig upp och tittade på mig själv i spegeln så hängde ena kinden ned. Och jag märkte att jag inte hade känsel i läpparna, säger han till Iltalehti.

”Frågade om jag var full”

När han insåg allvaret tog han sig – enbart klädd i kalsongerna – över till grannen som ringde dit en ambulans. Därefter gick Kunnas tillbaka till sin egen lägenhet och klädde på sig.

– Klockan 07.50 kom ambulanspersonalen in. Första frågan var ”är du full, har du druckit?”. Sedan undersökte de mina ögon och insåg att detta var något helt annat. Först i ambulansen började den andra armen domna och jag märkte att infarkten i hjärnan spred sig, berättar Kaj Kunnas.

”Det fina med finländare”

Efteråt har det konstaterats att Kunnas förlorade sex miljoner hjärnceller per minut och totalt en halv miljard under hela stroken. Hade det inträffat i sömnen hade han förmodligen inte varit vid liv i dag.

– Min hustru var på jobbresa i London och mina döttrar bor i Quebec City och Bryssel. Det fina med finländare är att grannarna öppnar dörren klockan 07.42 på morgonen utan att fundera på att de finns en skum typ där, säger Kaj Kunnas.

54-åringen har slutat på Yle och tagit timeout från jobbet som sportjournalist. Men framöver kommer han att börja igen, som frilans.