Nye supertalangen nobbar Serie A-klubbarna: ”Inte redo”

Publicerad:

FOTBOLL

LAGOS. Mål i Svenska Cupen som 15-åring och med på IFK Göteborgs Portugalläger.

Supertalangen Oscar Vilhelmsson, 16, är ett jagat villebråd men nobbar de italienska Serie A-klubbarna.

– Jag är inte redo för det steget, säger anfallaren.

Efter flygbiljettstrul deltog Alhassan Yusuf och Giorgi Kharaishvili under onsdagen i deras första träningspass vid IFK Göteborgs träningsläger vid Algarvekusten.

Men det var inte den enda nyanlända blåvita duon.

En dag efter de andra kom även juniorerna Oscar Vilhelmsson och Jesper Tolinsson till Lagos efter att båda varit med i startelvan i svenska U17-landslaget som 1–2-förlorade mot Skottland i spanska Pinatar under måndagen.

– Det är svinkul att vara här. Det är häftigt att få vara i den här miljön och träna med A-laget, säger Oscar Vilhelmsson till Sportbladet när träningen precis avslutats och han och Tim van Assema samlat bollar och ställt en av målburarna till rätta.

Hur mycket har du tränat med A-laget?

– Det är inte mycket. Jag har kanske varit med sammanlagt en vecka, 6-7 pass. Men jag har varit med i tre matcher också, säger Oscar Vilhelmsson.

Sensationellt cupmål mot Astrio

Efter att mycket unga spelare som Nicklas Bärkroth, Pontus Dahlberg och Benjamin Nygren slagit igenom i IFK Göteborg fick Blåvittfansen ytterligare ett namn att lära sig förra sommaren.

I Svenska Cupen-matchen mot BK Astrio tog tränaren Poya Asbaghi med tidigare helt oprövade junioren Vilhelmsson. Oscar Vilhelmsson kom till IFK Göteborg från Åsa IF i slutet av 2016.

I 66:e minuten fick 15-åringen (!) komma in i stället för Lasse Vibe. I 87:e minuten fastställde en frispelad Vilhelmsson slutresultatet 4–0.

– Jag var svinnervös innan. Jag hade ju inte ens gjort en träning innan. Men det släppte så fort jag kom in på planen. 

– Målet var obeskrivligt. Det var otroligt att få göra det, berättar han och strålar med hela ansiktet.

Då hade han inte ens tränat med A-laget någon gång tidigare.

– Jag hade precis blivit uppflyttad till U19-laget. Jag trodde att det var ett skämt när de sa att jag skulle vara med i A-truppen till matchen i Svenska Cupen. Sedan kom tränarna och sa att det faktiskt var så. Det var skitskoj att Poya (Asbaghi) gav mig den chansen. 

Vad har du för målsättning i år?

– Det är otroligt roligt att få vara här med laget och känna på hur det är. Att se hur det är att vara fotbollsproffs, som de andra i IFK Göteborg är. Då vet man hur det förhoppningsvis blir för mig i framtiden. 

Han fick hoppa in i träningsmatcherna mot både Ålborg och Sarpsborg nyligen.

IFK Göteborgs supertalang Oscar Vilhelmsson, 16.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs supertalang Oscar Vilhelmsson, 16.

Debut i allsvenskan...?

– Jag hoppas jag får vara med så mycket möjligt i A-laget. Jag känner att jag lär mig jättemycket. Det är på en annan nivå allt. Tempot är högre, allt är mycket mer seriöst.

– Målet är att få vara med i någon match då och då. Kanske sitta på bänken i allsvenskan, säger Vilhelmsson som svarat för fyra mål i 14 matcher med U17-landslaget.

Vad ser du som dina styrkor?

– Min snabbhet, mina avslut och att jag är vänsterfotad. 

16-åringen har ett treårigt ungdomskontrakt med IFK Göteborg men kunde flyttat utomlands om han hade velat. Anbud saknas inte.

Hur många klubbar har hört av sig?

– Jag har inte antal, det har varit en del. Några lag i Italien, Holland, Danmark.

Vilka klubbar?

– I Italien var det Parma och Spal. Heerenveen i Holland. Men jag vill stanna i IFK Göteborg. Jag känner mig bekväm här och jag är för ung för att flytta. Jag är inte redo för det. Det är bättre att vara kvar hemma, bo med familjen, träna med IFK Göteborg, ett lag som jag alltid älskat.

– Gör jag det bra här så kommer jag ändå få chansen att flytta utomlands när jag blivit lite äldre.

16-åringen går första året på ekonomiprogrammet på Elof Lindälvsgymnasiet i Kungsbacka och tränar till vardags med IFK Göteborgs U19-lag i Prioritet Serneke Arena eller på Kamratgården.

Pendlar till träningarna

– Mamma och pappa kör mig. Mamma har gått ner lite i arbetstid för att kunna köra mig. 

Vilken uppoffring och service.

– Ja, det är jättebra och snällt. Jag sparar en hel del tid på det sättet. 

Har du fått något besked om hur mycket du kommer vara med i IFK Göteborgs A-lagsträningar framöver?

– Nej, jag har ingen aning. 

Mål i A-laget som 15-åring, etablerad i U17-landslaget, tränar med IFK Göteborgs A-lag och U19-lag som 16-åring. Men han ger både ett klokt och moget intryck, med båda fötterna på jorden.

Det blir lätt stora förväntningar. Känner du av dem?

– Nej, jag känner bara att det är häftigt att vara en av de yngsta och att få vara med. Jag har många år på mig. Jag har två, tre år på mig innan jag ”måste” ha ett riktigt kontrakt.  Så det är lugnt, säger Oscar Vilhelmsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.