”Flygbolaget skulle inte riskera något”

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

DOHA. Grundplanen är fortfarande att flyga hem över Iran och Irak.

Men Blågult har en krisplan redo – och har tagit hjälp av svenska flygvapnet.

– Det finns en plan b, säger säkerhetschefen Janne Gustavsson.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Den militära konflikten mellan USA och Iran påverkar svenska landslagets hemresa från närliggande Qatar. Som ett av få flygbolag åker Qatar Airways, som Blågult flyger med, fortfarande över Iran och Irak för att komma till Sverige. Skälet är enkelt: på grund av en diplomatisk kris med grannländer som Förenade Arabemiraten och Saudiarabien måste Qatars flygbolag ta vägen över Iran/Irak.

– Jäkligt obehagligt, sa förbundskapten Janne Andersson häromdagen.

Ett ukrainskt flyg störtade kort efter att ha lyft från Teherans flygplats för ett par dagar sedan. Iran hävdar tekniskt fel och olyckshändelse samtidigt som internationella medier samt Kanadas regering hävdar att planet skjutits ner av iransk militär.

”Tror inte flygbolaget skulle riskera något”

Hur påverkar det landslagets hemresa?

– Jag har följt med i rapporteringen. Det är fortfarande oklart exakt vad som har hänt och vi har inte all fakta, säger landslagets säkerhetschef Janne Gustavsson och fortsätter:

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Janne Gustavsson, säkerhetschef.

– Hur vi känner för att flyga hem på måndag med Qatar Airways över iranskt luftrum? Det finns även andra internationella flygbolag som fortfarande åker över Iran. Om stora flygbolag anser att det är okej så kan jag inte sätta mig över det. De vet mer än vad jag vet. Jag tror inte att flygbolagen skulle utsätta personal och framför allt passagerare för någon risk. Det har jag mycket svårt att tro. Det är också flera olika flygbolag, utöver Qatar Airways, som flyger den vägen.

”Läget känns fortfarande bra”

Gustavsson menar också att Blågults resväg är säker.

– Det är stor skillnad på ett plan som flyger över ett land på hög höjd och ett plan som startar eller landar i Teheran. Jag tror också att militären har bra koll på stora flygbolags plan som passerar. Så just nu känns fortfarande läget bra. Men det kan förstås förändras och vi följer all ny information.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Landslagets säkerhetschef har dessutom varit i kontakt med det svenska flygvapnet för att höra mer om de eventuella riskerna.

– Jag pratade med en kontakt på flygvapnet och han gav bra information. Det kändes skönt och det kunde jag förmedla till hela gruppen.

Har var lugn?

– Han var helt lugnt och tyckte i princip att det var en icke-fråga, men så är han en militär också.

Landslaget har en plan b

Om konflikten mellan Iran och USA skulle eskalera så innebär det betydande svårigheter för Sverige att ta sig hem, då Qatar är blockerade från många av sina grannländers luftrum. Janne Gustavsson menar dock att det finns en reservplan.

– Det finns andra sätt att flyga hem. Om det blir en större konflikt så tar vi det därifrån, men det finns en plan b som vi har redan har börjat prata om.

Vad är det för plan?

– Det säger vi inte just nu. Men det finns andra sätt att ta sig härifrån om det skulle behövas, för det finns andra flygbolag, avslutar Gustavsson.

Jacob Une Larsson, mittback i landslaget, säger att han märkt av viss oro hemifrån.

– Jag känner mig lugn, men visst har flickvännen hört av sig och undrat lite. Jag måste säga att landslagsledningen varit mycket professionella i frågan och gett oss bra information varje dag.

PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM