Olof Mellberg tar över Helsingborg

”Ska absolut prata med Henke”

Av: Andreas Käck, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Olof Mellberg, 42, återvänder till svensk fotboll.

Precis som Sportbladet kunde avslöja tidigare under tisdagen är han klar som ny huvudtränare för Helsingborgs IF.

– Det känns fantastiskt, säger han.

Den 23 augusti kom chockbeskedet att Henrik Larsson lämnar HIF efter att ha utsatts för verbala påhopp.

Nu har klubben hittat hans ersättare.

Det blir en annan landslagslegendar – nämligen Olof Mellberg, precis som Sportbladet rapporterade tidigare under måndagen.

– Det känns fantastiskt. Spännande. HIF är en stor klubb med en fantastisk historia och det finns långsiktiga möjligheter att ta sig tillbaka till toppen. Det är även en spännande utmaning kortsiktigt, säger Mellberg på en presskonferens.

”Ska prata med Henke”

Han har inte haft någon kontakt med Henke Larsson än.

– Nej, faktiskt inte. Det gick så fort allting. Men jag kommer absolut att prata med honom, säger Mellberg.

– Det som hände Henke är så klart inte bra. Jag vet hur det är att jobba som tränare, vilken press och stress man utsätter sig själv för hela tiden. Sen kommer det dessutom press utifrån, och ibland kommer det på helt fel sätt, vilket så klart är oacceptabelt. Det är tråkigt. Jag är helt övertygad om att Henke gav allt han kunde när han klev in i det och att det då blev extra jobbigt eftersom det är en klubb han känner så starkt för, fortsätter han.

Lämnade Danmark

Mellberg, som fyller 42 år i just i dag, har sedan i somras varit manager i danska andraligalaget Fremad Amager, som ligger i mitten av tabellen. 

Han tog upp Brommapojkarna från division 1 till allsvenskan mellan 2015 och 2017 innan han hoppade av. Därefter låg Mellberg lågt fram till i somras när han överraskande dök upp i Danmark efter att kopplats ihop med både IFK Göteborg och Malmö FF under sitt ”sabbatsår”.

Under sin spelarkarriär gjorde Mellberg 117 landskamper, fyra EM, två VM och tilldelades Guldbollen 2003. Han vann SM-guld med AIK 1998 och spelade i klubbar som Aston Villa, Juventus, Olympiakos innan han avslutade karriären i FC Köpenhamn 2014.

HIF ligger just nu tia i den allsvenska tabellen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.