Publicerad:
Uppdaterad:

Jakob Johanssons steg mot allsvenskt återkomst

IFK undersöker möjligheten till ny registrering

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Knäskadade Jakob Johansson tog på torsdagen ett betydande steg närmare comeback.

Först den 1 juli blir han officiellt IFK Göteborgs spelare, men klubben ser över möjligheten att registrera honom tidigare.

– Jag tror alla är sugna på att få mig spelklar så fort som möjligt, men det känns väldigt tidigt att vara spelklar ändå om två-tre veckor, säger 29-åringen.

Det var en vacker dag på Kamratgården. Och för de åskådare som slagit sig ner i gräset med en kopp kaffe en fin syn.

Jakob Johansson, som återvänder till IFK Göteborg efter sin utlandsvistelse, deltog för första gången efter sin senaste knäskada i spelmoment i den kollektiva fotbollsträningen.

Han värmde upp, gjorde snabbhetsbanor men framförallt spelade i ett mindre possessionspel.

Efter en timma lämnade han laget för att köra passningsövningar och löpningar vid sidan av.

Det var en nöjd mittfältare som klev av planen efter ett långt och intensivt pass.

– Det här är första gången jag är med och kör med spelare kring mig, första gången i någon form av spel. Det kändes som att lära sig spela fotboll igen. Det är en annan sak när det kommer med- och motspelare, det tänket får man komma in i igen. Det går fortare än det jag varit van vid de nio senaste månaderna, säger Jakob Johansson som rehabiliterar sin andra korsbandsskada.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Övergången från Rennes till IFK Göteborg presenterades nyligen. Men Jakob Johansson blir inte IFK:s spelare officiellt den 1 juli. Det innebär att han, även om kroppen och det läkta knät tillåter, inte kan spela i allsvenskan före det.

Enligt IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson är det dock inte uteslutet att klubben registrerar sin nygamla spelare tidigare, då Fifa öppnat ett extra transferfönster för svensk fotboll kopplat till coronasituationen. Den allsvenska seriepremiären är 14 juni.

– Vi är inne i den processen. Det är en option för oss, men Jakob är inte i full träning ännu och är inte matchaktuell till den allsvenska premiären, säger Kennet Andersson.

Jakob Johansson är fram till den 1 juli kontraktslös då avtalet med Rennes hävts.

– I grund och botten är det min knäskada som stoppar mig. Jag har inte funderat på registrering och så, men jag tror att alla är sugna på att får mig spelklar så fort som möjligt, säger Jakob Johansson.

Vad händer om du skadar dig nu när du står utan kontrakt, men deltar på IFK:s träningar?

– Det blir en diskussion för Blåvitt skulle jag säga.

För Jakob Johansson och IFK Göteborg är det viktigaste nu att fortsätta skynda långsamt och ta steg för steg. Comebacken ska inte stressas fram. Mittfältaren ser det inte som realistiskt att kunna spela de första omgångarna av allsvenskan.

Har du en bild av när du kan vara spelklar?

– Jag vill inte ens gissa, det skapar bara press utifrån och på mig själv. Jag visste inte ens att jag skulle göra det här när jag vaknade i morse. Men jag hade två träningsdagar i måndags och tisdags. Det kändes bra och nu tog jag detta steget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: